5. feb. 1864: I dybeste hemmelighed påbegyndes tilbagetrækningen fra Dannevirke …


dd

Dannevirkestillingen må opgives, og de danske tropper trækkes nu i dybeste hemmelighed nordpå. Første mål er Flensborg, og herefter drager en stor del af styrken videre mod Dybbøl, mens resten drager nordpå mod Fredericia.

På et krigsråd i går aftes besluttede hærledelsen, at Dannevirke måtte rømmes for at redde den danske hær. Planen var at påbegynde tilbagetrækningen her til aften, hvis ikke fjenden angreb hovedstillingen i dag. Danskerne har haft heldet med sig, da de østrigsk-preussiske styrker har ladet hovedstillingen i fred i dag, fordi de venter på nyt om det seneste forsøg på at gå over Slien.

Tilbagetrækningen kan derfor påbegyndes her til aften efter planen. De fleste af de tunge kanoner må man lade blive tilbage. Også fordi fjenden kan blive mistænksom, hvis han observerer, at danskerne fjerner kanoner. Dog søger man at redde de kanoner, man kan uden at vække mistanke. I løbet af aftenen har man også sendt meddelelse til regeringen i København om tilbagetrækningen.

Vejret er bidende koldt med både isslag og snestorm, og tilbagetoget kan forventes at blive yderst hårdt for de danske tropper. Ifølge planen skal den sidste division (Steinmann) forlade Dannevirke mellem kl. 11 og 12 i aften.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: