6. feb. 1864: Tyskerne har opdaget Dannevirkes rømning og optager forfølgelsen!


Tilbagetoget fra Dannevirke foregår i det hårdest tænkelige vejr.

Tilbagetoget fra Dannevirke foregår i det hårdest tænkelige vejr

I går aftes påbegyndte den danske hær i dybeste hemmelighed evakueringen af Dannevirke, og først her til morgen har fjenden opdaget tilbagetoget.

Allerede kl. 4 blev tilbagetrækningen opdaget af det østrigske hærkorps, og kl. 6 rykkede de første østrigske regimenter ind i Slesvig by, hvor mange indbyggere hilser dem med jubel. Begge de preussiske hærkorps er dog endnu uvidende om rømningen, og det bliver derfor i første omgang østrigerne, der igangsætter en forfølgelse af den danske hovedstyrke.

Imens har den danske hær haft en yderst hård nat i snestorm på vejen mod Flensborg. Indtil videre er tilbagetoget dog forløbet planmæssigt, og der er håb om, at hovedstyrken kan nå Flensborg i løbet af formiddagen. Men næsten hele Slesvig ligger nu åben for fjenden, og det østrigske kavaleri forfølger den danske hær.

Samtidig er der optræk til krise i den danske krigsledelse. General de Meza sendte i går aftes meddelelse til krigsministeriet om tilbagetrækningen pr. telegraf, men da han her til morgen ankommer til Flensborg, ligger der svar fra krigsminister Lundbye:

Jeg anerkjender ikke, at Armeens øverstkommanderende General har holdt sig Instruktionen efterrettelig, og forbeholder mig altsaa Undersøgelse i saa Hensende. Det er endnu min Mening at Dannevirke burde forsvars.

C. C. Lundbye

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: