7. feb. 1864: Agnes Gads dagbog: Rygterne siger, at Dannevirke er opgivet


krigen_1864

Rygterne siger, at Dannevirke er opgivet. Men efterretningerne er usikre på Gauerslund-egnen, hvor Agnes Gad sidder og skriver dagbog.

Fra Agnes Gads dagbog 7. februar 1864

Telegram af 6. ds:

Ekstradene melde: Dannevirkestillingen er inat opgiven uden Kamp. Armeens Tilbagetog i god Orden. Tredie Devision alt i Flensborg. Dybbølstillingen sikkret. Indtrykket i Kjøbenhavn aldeles overvældende. En Proklamation fra Kongen imødesees. Han og Monrad ere i Sønderborg. Troppeforsendelser herfra vedblive. Intet Nærmere vides.

Eftermiddag, Klok. 6,20 Min.

Kongens Proklamation, stilet til Hæren, dateret Sønderborg d. 6., opsloges i Eftermiddag paa Gadehjørnerne, og er contrasigneret af Monrad. Den er meget modløs. Den berømmer Soldaternes Tapperhed, Nøjsomhed og Udholdenhed og siger: ”Dannevirke er opgivet, i Fjendens Vold de Kanoner, som skulde have tæmmet ham. Aabent ligger nu Landet for Fjenden. Men, mine Venner! Jeg har kun denne Armé til Landets Forsvar, og Eders Krigskyndige Førere have formeent, at jeg ei længere vilde have nogen Armée, dersom I ej nu trak Eder tilbage. Jeg staaer éne i Verden med mit Folk!” Krigsministeriet skal selv Intet have anet om den Begivenhed, der bliver et saa sørgeligt Blad i Danmarks Historie (?)

Lazaretet i Christiansfeldt skal forlægges til Vejle.

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: