7. feb. 1864: Tilbagetoget fortsætter mod Dybbøl. Fortsat uro i København, men det lykkes Monrad at dæmpe gemytterne


Konsejlspræsident D. G. Monrad er tilbage i København og det lykkes ham til en vis grad at lægge en dæmper på stemningen.

Konseilspræsident D.G. Monrad er tilbage i København, og det lykkes ham til en vis grad at lægge en dæmper på stemningen

Den danske hær nåede i går Flensborg på sit tilbagetog fra Dannevirke, men heller ikke her fik den fred. I løbet af natten rygtedes det, at stærke tyske enheder var på vej mod Flensborg, og overkommandoen beordrede derfor de udmattede danske styrker til at bryde op allerede i løbet af natten. Den danske hovedstyrke er således nu på vej mod Dybbøl, Sønderborg og Als, mens en mindre del af styrken er på vej nordpå mod Kolding. Turen fra Flensborg foregår i næsten lige så hårdt vejr som sidste nat, og selvom hovedstyrken er indtakt, er det en stærkt medtaget dansk hær, der nu er på vej mod Dybbøl.

I København er der stadig en ophidset og urolig stemning i dag, og en større forsamling kommer med tilråb mod dronningen, da hun forlader Amalienborg på en køretur. Midt på formiddagen ankommer konseilspræsident D.G. Monrad dog til hovedstaden fra Slesvig, og det lykkes ham til en vis grad at berolige gemytterne. Først afholder Monrad ministermøde, hvor han indvilliger i at kalde overgeneral de Meza tilbage til København for at forklare tilbagetrækningen. Monrad udtaler, at han er sikker på, at der intet vil komme frem, der belaster ham eller kongen, hvilket til en vis grad tilfredsstiller de andre ministre.

Senere mødes Monrad både med ledende avisfolk og med Rigsdagen, hvor han atter maner til besindighed og siger, at han og kongen intet ansvar har for tilbagetrækningen. Monrad fortæller Rigsdagen, at man bør kende overkommandoens motiver for tilbagetrækning, før man dømmer den. På den anden side fremhæver han ikke de grunde, der kunne være til tilbagetrækningen.

Monrad mødes også med den københavnske politiledelse, og man beslutter her ikke at erklære hovedstaden i belejringstilstand. Hen på aftenen ser det ud til, at det værste er overstået i København.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: