12. feb. 1864: Sverige til Danmark: Nu er det jo alligevel for sent …


Den svenske udenrigsminister Manderström er villig til at hjælpe, hvis nogle af de europæiske stormagter også vil deltage. Alene er de skandinaviske lande ikke stærke nok.

Den svenske udenrigsminister Manderström er villig til at hjælpe, hvis nogle af de europæiske stormagter også vil deltage. Alene er de skandinaviske lande ikke stærke nok.

Efter gårsdagens statsråd, hvor den danske regering besluttede at fortsætte kampen ufortrødent, sender Danmark i dag en cirkulære-depeche rundt til de europæiske magter. I depechen slår Danmark fast, at den danske konges myndighed må genoprettes i Slesvig, og at man til dette anmoder om stormagternes hjælp. Danmark minder også magterne om, hvordan man i tiden op til krigsudbruddet fulgte stormagternes råd og forgæves søgte forhandling med Østrig og Preussen. Over for England og Frankrig henviser Danmark også til garantier fra disse lande om Slesvigs danskhed fra 1720.

Den svenske regering svarer med det samme, at man bakker fuldt og helt om Danmark, men erklærer samtidig, at Sverige-Norge ikke alene kan komme Danmark til hjælp. Der har været meget håb i den danske offentlighed om svensk hjælp, også efter at forsvarstraktatforhandlingerne løb ud i sandet før nytår. Svenske frivillige er da også kommet til Danmark for at deltage i kampen. Nu siger den svenske udenrigsminister, at efter at hele Slesvig er besat, gælder det jo ikke blot om at forsvare Slesvig, men om at kaste tyskerne ud af Slesvig, og det vil ganske overstige de svenske-norske-danske kræfter. Selvom Sverige således ikke vil hjælpe alene, sender den svenske regering allerede i dag en depeche ud til de europæiske stormagter, hvor Sverige erklærer sig klar til at medvirke til enhver forholdsregel, der tager sigte på at løse konflikten på en retfærdig måde. Sverige er altså stadig parat til at gribe ind, hvis England eller måske Frankrig også vil komme til hjælp.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: