13. feb. 1864: Engelsk udenrigsminister: England og Frankrig bør ikke tillade, at Danmark knuses


Den engelske udenrigsminister lord Russell vil egentlig gerne hjælpe Danmark. Han vil bare lige have Frankrig med også.

Den engelske udenrigsminister lord Russell vil egentlig gerne hjælpe Danmark. Han vil bare lige have Frankrig med også.

De europæiske magter følger udviklingen i Danmark nøje, og den danske cirkulæredepeche fra i går tvinger dem til at tage aktivt stilling. Over for England og Frankrig har Danmark også påberåbt sig disse landes garantier fra 1720 vedrørende Slesvig. Sverige erklærede Danmark sin uforbeholdne støtte, så længe det ikke gjaldt militærhjælp uden andre allieredes deltagelse. Frankrigs første reaktion var mere tvetydig. I England er flere centrale ministre venligt stemt over for Danmark, og der er også en udbredt opfattelse af, at de tyske magter er gået for vidt i deres krav og deres militæraktion. En af disse ministre er den engelske udenrigsminister lord Russell, som i dag skriver til en kollega, at Frankrig og England bør finde sammen til støtte for Danmark:

Jeg maa bekende, at jeg har et stærkt presonligt Indtryk af, at Frankrig og England, som er fuldkommen i Stand dertil, ikke skulde tillade, at Danmark blev fuldstændig knust. Men i saa Fald bør vi have mere Forstaaelse med hinanden.

England skal stadig overveje sit officielle svar til Danmark, men der tegner sig et uheldigt mønster: Sverige vil meget gerne hjælpe, hvis også England går med. England vil gerne hjælpe, hvis man kan overtale dronning Victoria og også få Frankrig med. Frankrig kan ikke bestemme sig for, om man synes tysk eller dansk nationalisme er vigtigst, eller om man helst vil søge forståelse med England eller Preussen. Og Rusland ønsker bare at lukke øjnene og først åbne dem igen, når Østrig og Preussen har undertrykt de revolutionære strømninger i Tyskland.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: