14. feb. 1864: England overvejer sit svar til Danmark


Den engelske premiereminister Lord Palmerston mener de tyske magter får en europæisk krig på halsen, hvis de går ind i Slesvig

Den engelske premiereminister lord Palmerston kunne godt forestille sig engelsk militær indgriben, men mener, det vil være for risikabelt for England alene uden støtte fra andre stormagter

I England tygger man i disse dage på, hvorledes man skal svare på den danske cirkulæredepeche fra den 12. februar, der efterspurgte hjælp fra stormagterne og påberåbte sig de garantier, England og Frankrig gav Danmark i 1720 vedrørende Slesvig. Selvom det er næsten 150 år siden, er den slags dokumenter vigtige i politik, men også åbne for fortolkninger. Så lige meget hvad, England lovede i 1720, er spørgsmålet i virkeligheden, om man er klar til at risikere krig med Tyskland for at hjælpe Danmark. Og det er der intet, der tyder på, at man vil risikere uden at have opbakning fra i det mindste Frankrig også.

Den engelske premiereminister lord Palmerston regnes for en af de mest danskvenlige i den engelske regeringsledelse, men også han mener, det kunne være for dristigt alene at hjælpe Danmark, selv hvis det skulle lykkes at overtale den tyskvenlige dronning Victoria. Som Palmerston skrev i går til sin udenrigsminister lord Russell:

Sandheden er, at det vilde være en alvorlig Sag at indlade os i en Fastlandskrig med hele Tyskland. Under Forudsætning af Sveriges og Danmarks virksomme Medhjælp kunde vore 20.000 Mand nok udrette en Del, men Østerrig og Preussen kunde stille 2 á 300.000 Mand i Marken, og de vilde blive støttede af de mindre tyske Stater.

Mens England overvejer sine muligheder for indgriben enten diplomatisk eller militært, tager man sig god tid til at finde et passende svar på den danske depecehe. Også fordi man skal finde en vej uden om garantierne fra 1720.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: