15. feb. 1864: Bismarck til Wrangel: Overskrid IKKE grænsen til kongeriget!


Preussen og Østrig har erklæret, at deres militæraktion kun gælder Slesvig. Men nu da Dannevirke er faldet melder spørgsmålet sig, om de kunne finde på at overskride grænsen til selve kongeriget

Preussen og Østrig har erklæret, at deres militæraktion kun gælder Slesvig. Men nu, da Dannevirke er faldet, melder spørgsmålet sig, om de kunne finde på at overskride grænsen til selve kongeriget

Den østrigsk-preussiske militæraktion går officielt kun ud på at besætte Slesvig for at tvinge Danmark til at imødekomme de tyske krav. Men de militære chefer er stærkt utilfredse med, at de ikke må overskride grænsen til kongeriget, da det gør det svært at føre effektiv krig mod den danske hær, der blot kan trække sig om bag grænsen og derved være i sikkerhed. Særligt Østrig er meget betænkelige ved at overskride grænsen til kongeriget, da det vil gøre det meget svært at overbevise udlandet om, at de tyske magter ikke har til hensigt at underlægge sig dele af Danmark, men blot vil have Danmark til at tilbagekalde Novemberforfatningen og give Slesvig og Holsten udvidede rettigheder.

Flere østrigske embedsmænd i Slesvig-Holsten har presset den øverstkommanderende feltmarskal Wrangel på spørgsmålet, men han afviser at love, at de tyske styrker ikke vil overskride grænsen. Nu har Østrig imidlertid også presset Berlin direkte, og Bismarck har derfor fået den preussiske kong Wilhelm til direkte at beordre Wrangel til, at grænsen til kongeriget ikke må overskrides. Bismarck vil nemlig ikke risikere, at alliancen med østrigerne falder fra hinanden allerede nu.

Feltmarskal von Wrangel er dog ikke begejstret for sine nye ordrer og skriver sin ærlige mening om diplomater og politikere i sit svar til kongen: “Disse Diplomater, som ødelagde de smukkeste Operationer, fortjente Galgen”.

One comment

  1. Thomas Gudmundsen · · Svar

    Under felttoget i 1848 havde den selvsamme Wrangel afholdt sig fra at overskride grænsen til kongeriget, netop “af hensyn til fremmede magter” (her særligt Rusland) – Noget kunne tyde på at Ruslands fornyet venskab med Preussen, er til stor ulempe for Danmark!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: