17. feb. 1864: Fædrelandet: Tilbagetrækningen fra Dannevirke var en gave til tyskerne


Den øverstbefalende for de tyske styrker, feltmarskal von Wrangel, har fået i opdrag at indslutte den danske hær i Sydslesvig, så der kan gøres en hurtig ende på krigen.

Den øverstbefalende for de tyske styrker, feltmarskal von Wrangel, har udtryk glæde over den danske rømning af Dannevirke

Om tilbagetrækningen fra Dannevirke harcelerer den nationalliberale avis Fædrelandet i dagens udgave med slet skjult sarkasme over, at flere og flere ”ærede Medborgere (…) nu glæde sig oprigtig i den – maaskee ligesaa oprigtige – Forestilling, at det Skete enten er en stor Lykke eller i hvert Fald aldeles i sin Orden, saa at de Mænd, paa hvilke Ansvaret derfor hviler, have gjort sig velfortjente af Fædrelandet.”

Hvis nogen skulle være i tvivl, er Fædrelandet stadig særdeles kritisk over for tilbagetrækningen, og de underbygger deres kritik af beslutningen ved at henvise til udenlandske reaktioner:

Eksempelvis har den preussiske general Wrangel givet udtryk for, ”at det vilde have kostet ham uhyre meget at tage Dannevirke, hvis det var blevet forsvaret.”

Til dette kan måske bemærkes, at avisen ikke lader sig opholde af kildekritiske overvejelser om Wrangels motiver for sin udtalelse, men entydigt konkluderer, at tilbagetrækningen var en gave til tyskerne.

2 kommentarer

  1. Isak Zachariasen. · · Svar

    Til indlæg af 17/02/2014 om ‘Fædrelandet’s kommentar til tilbagetrækningen. Feltmarskallen hedder “Wrangel”, ikke “Wrangler” – hvad Stefan Pajung har påpeget i anden forbindelse. Ellers fantastisk projekt.

  2. Tak! Vi søger at stramme op. Han var jo ganske rigtigt ikke et par cowboybukser…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: