18. feb. 1864: Preusserne går ind i kongeriget! Kolding besat af preussiske tropper!


Preussen og Østrig har erklæret, at deres militæraktion kun gælder Slesvig. Men nu da Dannevirke er faldet melder spørgsmålet sig, om de kunne finde på at overskride grænsen til selve kongeriget

Preussen og Østrig har erklæret, at deres militæraktion kun gælder Slesvig. Men nu har preussiske tropper på eget initiativ overskredet grænsen og bragt krigen ind i kongeriget.

Det østrigsk-preussiske angreb på Danmark har helt fra begyndelsen kun været rettet mod en besættelse af Slesvig. Således var det formuleret i det oprindelige utimatum til Danmark, og kun således kan Preussen og Østrig argumentere for, at de ikke fører en egentlig krig mod Danmark, men kun søger at genoprette Slesvigs selvstændige status under den danske krone. Overskrides grænsen til kongeriget, ved både Preussen og Østrig, at det kan få vidtrækkende internationale konsekvenser, og Bismarck har derfor også sikret sig, at feltmarskal Wrangel har fået direkte ordre til ikke at overskride grænsen. Wrangel var imidlertid stærkt utilfreds med ordren, og det er måske også derfor, han ikke har sendt den videre til sine korpschefer.

De danske styrker i Kolding var imidlertid blevet nervøse, da store tyske styrker samledes syd for grænsen til kongeriget, og general Hegermann har derfor trukket sine styrker ud af byen. Da de mest fremskudte preussiske styrker opdagede dette, trængte de frem for at undersøge omfanget af det danske tilbagetog, og det lykkedes dem derfor uden besvær at besætte Kolding. Ved nyheden om, at Kolding er besat og grænsen overskredet, bliver Wrangel alligevel meget nervøs og vil beordre en tilbagetrækning. Nu bliver han imidlertid stoppet af den preussiske kronprins, der er til stede i hovedkvarteret. Han beordrer, at nu, hvor Kolding er besat, bør man spørge kongen, før man trækker sig tilbage igen. Så indtil videre sidder preusserne altså i Kolding på den forkerte side af grænsen til kongeriget.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: