20. feb. 1864: De Meza afgiver forklaring og forlanger at blive sendt tilbage til fronten


General de Meza var en af heltene fra treårskrigen 1848-51. Op til krigen i 1864 var den nu mere end 70 årige general øverstkommanderende for de danske styrker i Jylland og Slesvig samt på Fyn.

General de Meza har siddet i København i halvanden uge og forlanger nu at blive renset for mistanke og sendt tilbage til fronten

Den danske øverstkommanderende general de Meza blev efter tilbagetrækningen fra Dannevirke kritiseret kraftigt, selvom tilbagetrækningen gav militær mening, og generalen havde fået en instruks, der gav ham lov til at evakuere Dannnevirke, hvis hæren var truet. Da kongen og konseilspræsident Monrad også blev anklaget for at have godkendt tilbagetrækningen, valgte Monrad at kalde de Meza til København, for at han kunne afgive fuld forklaring. De Meza er formelt stadig øverstkommanderende, men har nu siddet i København siden den 9. februar for at afgive forklaring. De Meza afgav skriftlig forklaring den 15. februar, men blev af krigsministeren bedt om yderligere oplysninger.

I det hele taget er de Meza og krigsminister Lundbye nærmest på krigsfod med hinanden, da Lundbye er meget utilfreds med, at han ikke blev inddraget i beslutningen om tilbagetrækningen fra Dannevirke. Derfor har krigsministeren også igangsat yderligere udersøgelser af de Mezas handlen som øverstkommanderende. De Meza er derfor nu så vred, at han til dagens redegørelse medsender et brev, hvori han skriver, at han nu går ud fra, at han bliver fuldstændig renset og herefter sendt tilbage til hæren. Sker det ikke, vil han offentliggøre sin redegørelse og korrespondance med krigsministeren.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: