22. feb. 1864: Hvem har ansvaret for tilbagetrækningen af Dannevirke? Fædrelandet skyder med spredehagl


Christen Carl Lundbye var krigminister i flere omgange fra 1856-1864.

Krigsminister C.C. Lundbye har selv fraskrevet sig ansvaret for rømningen af Dannevirke, men i dagens udgave tilskriver Fædrelandet ham det – i hvert fald organisatoriske – ansvar.

Debatten om rømningen af Dannevirke raser stadig i de københavnske dagblade. Der er endnu ikke fuldstændig klarhed over, hvad årsagen til tilbagetrækningen var, ligesom ansvaret bliver placeret ved snart den ene, snart den anden.

I dagens udgave opregner den nationalliberale avis Fædrelandet sin fortolkning af, hvem ansvaret for den upopulære tilbagetrækning skal placeres hos.  Allerede den 8. februar frikendte avisen Monrad for ansvar og krævede den militære ledelse (generalløjtnant de Meza) stillet for en domstol. Men i dag udvides anklagerne. Dels anklages generalerne Hegermann og Steinmann for, på upatriotisk vis, i længere tid at have agiteret for opgivelse af stillingen og dermed at have pådraget sig det moralske ansvar. Dels anklages krigsminister Lundbye på det kraftigste for at have et organisatorisk ansvar. For selvom han ikke var fortaler for at opgive Dannevirke, er det dog ham, der havde ansvaret for den militære ledelses sammensætning. Og ”han burde indsee, at i en national Krig, hvori Hæren paa mange Maader trænger til at støttes af national Begeistring (…) der gaar det ikke an at stille Mænd i Spidsen, som staae udenfor den nationale Bevægelse.”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: