22. feb. 1864: Krigsminister Lundbye kræver de Mezas afgang


General de Meza var en af heltene fra treårskrigen 1848-51. Op til krigen i 1864 var den nu mere end 70 årige general øverstkommanderende for de danske styrker i Jylland og Slesvig samt på Fyn.

Sagen om tilbagetrækningen fra Dannevirke er ved at udvikle sig til et personligt opgør mellem de Meza og krigsminister Lundbye. Samtidig fortsætter krigen uden den øverstkommanderendes tilstedeværelse.

Den danske overgeneral de Meza er ikke ved fronten, men sidder i København for at afgive forklaring om tilbagetrækningen fra Dannevirke. Det, der giver problemer, er ikke mindst det meget dårlige forhold mellem de Meza og krigsminister C.C. Lundbye, der føler sig omgået af de Meza.

Forleden sendte de Meza endnu en udredning til krigsministeren og skrev samtidig, at han nu forventede at blive fuldstændig renset og sendt tilbage til fronten. Hvis det ikke skete, ville han offentliggøre sin korrespondance med krigsministeren. Det var en direkte trussel, og krigsminister Lundbye finder sig ikke i den. I dag sender han et brev til kongen, hvor han erklærer, at lige meget hvordan undersøgelsen af de Meza falder ud, må denne nu afskediges, da man ikke kan have en overgeneral i krig, der truer krigsministeren. Kong Christian 9. bliver dog noget fortørnet over på den måde at blive dikteret af sine ministre. Lundbye må derfor omformulere kravet til en mere underdaning indstilling til kongen. Men han står fast på, at de Meza må afskediges for illoyalitet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: