23. feb. 1864: Agnes Gads dagbog: På Gauerslund præstegård kan man høre kanoner i det fjerne – måske fra Als?


krigen_1864

På Gauerslund præstegård fornemmer man, at krigen er i nærheden, men alligevel er den ikke helt nærværende. Agnes Gad bekymrer sig mest om de sultne danske soldater.

Fra Agnes Gads dagbog 23. februar 1864:

Skolebørnene heroppe lege naturligvis i denne Tid stadig Krig. Bataillen begynder gjerne med en alvorlig Strid om, “Hvilke der skulle være Tydskere”. Naar saa endelig den ene Afdeling er pryglet til at udføre Fjendens Rolle, samles de, og strides rasende om Kirkegaardsmuren, der repræsenterer “Dannevirke”.

Vi talte igaar meget om vi ikke skulde bage en hundrede Pandekager og kjøre med til Forpostkjæden. Men da denne først begynder helt nede ved Vindinge Hule blev det opgivet. Men skammeligt er det, at høre om, hvorledes vore stakkels Folk paa Gjennemmarchen styrte ind i Gaardene i Vindinge og raabe paa en Bid Brød! Ligesom de ofte holde opstillede, enten hele Kompagnier eller enkelte Forposter, i lang Tid (3-6 Timer og længere) uden at kunne sørge for at faa det Nødvendigste til Livsophold for dem selv eller Hestene.

(Min søde Gine har imorges faaet en Søn!)

En stærk Kanonade, man mener fra Als, har man idag hørt.

Fader og Sofie komme i dette Øjeblik hjem fra Herslev. Broder Frits havde været der i Søndags Eftermiddags. Medens han om Formiddagen prædikede i Tavlov Kirke, hørte han stærke Geværsalver og mærkede Uro blandt Menigheden. En Skjærmydsel fandt Sted ganske tæt ved; en dansk Dragon blev skudt kun et Bøsseskud fra Kirken. En anden blev fanget af Tydskerne, som derpaa trak dem tilbage til Bjert. Da min Broder, efter endt Gudstjeneste, gik ud af Kirken, var Vaabenhuset opfyldt af Soldater.

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: