25. feb. 1864: Agnes Gads dagbog: Rygtet siger, at preusserne trækker sig tilbage


db-sh

Rygterne svirrer på egnen omkring Gaurslund præstegård. Ét siger, at preusserne trækker sig tilbage. Men realistisk set trænger de nok snarere frem.

Fra Agnes Gads dagbog 25. februar 1864:

Rygtet siger, at Preusserne trække dem tilbage; man vil endogsaa sige, at de have rømmet Kolding(?)

Hr. Bolvig var her en Formiddagsvesit. Han fortalte, at de Gaarslev Bønder, der have vægret sig ved Ægtkjørselen, igaar ved en Patrouille Husarer bleve afhentede, med Ordre til at samtlige Mænd selv skulde følge med. Da disse (hvoriblandt ogsaa Hr. Jessen!) ankom til Fredericia, bleve de uden videre Alle arresterede. Paa Vejen herover har Hr. Bolvig hele Tiden hørt stærke Kanonskud.

Andre Rygter tale om store Udpresninger af Penge i Kolding (3000 Rdlr. daglig?)

Aften:
Desværre, Tydskerne rykke nok frem, og ikke tilbage! Man taler om, at Nogle af dem igaar have været i Vilstrup og Haastrup. En Mand fra Tavlov var her med Hilsen fra min Broder, som havde mødt ham paa Vejen og tilskrev os to Ord med Blyant paa en lille bitte afreven Stump Papir. Deromkring staaer endnu, fortalte Manden, Alt uforandret til. Danske Dragoner ligge deromkring, men Tydskerne ride imellem lige op til Krybily Kro. løvrigt er her Rygter nok i Omløb, hvoraf flere ere rigtig solide Løgne til at tage og føle paa.

(Gud ske Lov! Gine og hendes lille Dreng havde det godt idag. Han skal være en prægtig Tyksak, fortæller Trine.)

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: