25. feb. 1864: Danmark tøvende over for engelsk konferenceplan


Konsejlspræsident D. G. Monrad er tilbage i København og det lykkes ham til en vis grad at lægge en dæmper på stemningen.

Konseilspræsident D.G. Monrad er tøvende over for det engelske forslag om en konference. En af årsagerne er, at han frygter reaktionerne i Danmark.

Den 23. februar fremsatte England forslag om et indkalde en konference til løsning af de dansk-tyske stridigheder. Både Berlin og Wien har modtaget forslaget positivt, selvom bevæggrundene måske ikke er identiske. I Østrig vil man sandsynligvis gerne have afsluttet hele sagen hurtigst muligt, da den kan udvikle sig til en trussel mod kejserrigets stabilitet. I Preussen er Bismarck givetvis overbevist om, at et positivt svar fra hans side er det bedste diplomatiske skaktræk, som sagerne står.

Den danske regering er imidlertid mere tvivlende over for forslaget, og her til morgen drøfter konseilspræsident Monrad sagen med den engelske gesandt i København. Monrad fremhæver over for gesandten, at en modtagelse af forslaget uden våbenstilstand kan svække modstandskraften i både hæren og befolkningen. Han nævner også, at Christian 9.s stilling er vanskelig i denne sag, da han risikerer at blive mistænkt for tyskvenlige sympatier, hvis man allerede nu går til forhandlingsbordet. Monrad udtaler endvidere, at:

Tiden var ikke kommet, da Danmark vilde gaa med til den Ordning, det var sandsynligt, Tyskland vilde kræve, og den eneste Virkning af at gaa med til disse Forhandlinger vilde være at vække Mistro til Regeringens Loyalitet og Oprigtighed (…). Den eneste Mulighed for Frelse laa i en Fortsættelse af Krigen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: