27. feb. 1864: Agnes Gads dagbog: Rygterne løber – hvornår kommer angrebet på Fredericia?


Fredericia

Fredericia er endnu på danske hænder, men rygterne på Gauerslundegnen, hvor Agnes Gad sidder og skriver sin dagbog, melder, at byen kan forvente et tysk angreb inden længe

Fra Agnes Gads dagbog 27. februar 1864:

I Vinding igaar talte Fader med den unge Rejmer fra Paaby. Han havde Dagen iforvejen været i Kolding og der ved en Jordpaakastelse séet Onkel Isak, som altsa, Gudskelov er rask. I Gammelby have de et Par Gange havt Besøg af Holmsted, som havde det Hele været indkvarteret i en Naboby.

Vore Vogne kom ikke længere end Halvvejen til Pjedsted. Da mødte de Mikkel Laugesen med Flere, der havde været tidligere paafærde med Halm, men vare vendte om ved Spon, hvor man havde sagt dem, at man idag ventede Tydskernes Angreb paa Fredericia(?) Vist er det, at vore Forposter vare flyttede fra Spon!

Aften:
Naa, Gudskelov, det var nok Snak med Preussernes Besøg i Erritsø dengang. Den hele Sandhed er, at Forposterne, paa Grund af foruroligende Rygter, ere iaftes blevne inddragne fra Spon og i det Sted fordoblede ved Staustrup. De Brøndsted Bønder kom frem med Leverencen. Nu begynde Byens Folk at bære dejlige Madkurve og Lærker herhen, Soldaternes Søndagstraktement, hele Spisestuen ligner et stort Madskab. Maatte nu blot Vagterne, staa uforandrede imorgen, at de dog kunde faa alle dise lækkre Mellemader, Pandekager, Pølser og Flesk! Det er ret en Glæde at mærke, at Alle have deres Fornøjelse af at bidrage deres til at styrke og glæde de stakkels Soldater i denne svære Tid. Iøvrigt hører man daglig de fjerne Drøn af Kanonskud – og mange forskjellige Rygter! Man har talt meget om en Flydebro, opfyldt med Tydskere, skulde være skudt i Sænk ved Als; men det er nok ikke sandt, – Gudskelov – havde jeg nær sagt! Aa, Krig er noget saa Rædsomt fra Først til Sidst!

Amalie Møller skal da nu være rejst over Fyen til sin Mand, med sin lille Dreng.

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: