2. mar. 1864: Preusserne hugger hovedet af Istedløven


Istedloeven

Istedløven blev opstillet i 1862 i Flensborg til minde om den afgørende danske sejr over de slesvig-holstenske tropper ved Isted Hede i 1950 under Treårskrigen. I slutningen af februar 1864 blev monumentet skæmmet og nedtaget af den tyske besættelsesmagt, der placerede den i Berlin. Efter 2. verdenskrig blev løven opstillet foran Tøjhusmuseet i København, hvor den stod, indtil den blev leveret tilbage til Flensborg i 2011. Fotografiet er fra 2007.

Siden besættelsen af Slesvig i begyndelsen af februar 1864 har de indsatte tyske myndigheder arbejdet på at fordrive og undertrykke danskheden. Tidligere i februar har man ophævet Novemberforfatningen og de såkaldte sprogreskripter. Den nationalliberale avis Fædrelandet beretter i dagens udgave, at ”De magthavende preussiske Øvrigheder i Flensburg have foretaget Skridt til at faae det antiqvariske Museum, der som bekjendt gemmer Skattene fra Brarup-Fundene, i deres Besiddelse og derefter formodenligt bortføre det til Berlin.” Heldigvis havde snarrådige dansksindede allerede bragt muserets genstande i sikkerhed.

Værre står det dog til med Istedløven – monumentet, der blev opstillet i 1862 i Flensborg til minde om den afgørende danske sejr over de slesvig-holstenske oprørstropper i Treårskrigen. Ifølge Fædrelandet lod de tyske myndigheder løven nedtage den 26. februar og ”[f]ormodentlig for at gjøre Forhaanelsen end mere krænkende har man ladet Løven lemlæste, inden man tog den ned; den 25de lod man nemlig Halen og Hoved afhugge.”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: