2. mar. 1864: Krigsministeriet presser på for mere action! Hæren tøver dog


Krigsminister (fra august 1863) Christen Carl Lundbye.

Krigsminister Christen Carl Lundbye lægger pres på den nye øverstkommanderende, general Gerlach, for at den danske hær skal optræde mere aktivt i krigen.

Krigen står stille i disse dage. Preusserne og østrigerne er ikke gået ind i Jylland (når der ses bort fra Kolding), og ved Dybbøl er det preussiske 1. korps endnu ved at forberede den planlagte belejring af stillingen. På dansk side ser hærledelsen ikke de store muligheder for offensive manøvrer. Styrken ved Dybbøl er måske nok til et forsvar, men ikke til et udfald, og ved den jyske grænse står der endnu færre tropper, som ville kunne komme slemt i knibe, hvis de skulle forsøge at tilbageerobre Slesvig.

Krigsministeriet er imidlertid ikke tilfreds med den passive krigsførelse, både fordi en mere aktiv dansk krigsførelse vil forøge chancen for international hjælp, og (måske mere vigtigt) fordi der er et pres fra dele af den københavnske offentlighed, der ønsker mere action. Her er det særligt den nationalliberale presse og ikke mindst avisen Fædrelandet, der presser på. Krigsministeriet sender derfor i dag en skrivelse til den nytiltrådte øverstbefalende general Gerlach, hvor man påpeger, at Slesvigs kyst er yderst tyndt befæstet af fjenden og skriver videre, at ministeriet ikke kan:

(…) tilbageholde det alvorlige Ønske, at der fra denne Side [hærens] maatte foretages noget for at forstyrre den Ro, hvormed Fjenden tror at kunne staa foran vor Stilling, indtil det maatte falde ham beleiligt at angribe den.

Ministeriet skriver videre, at det mener, at en styrke med en størrelse på op til et infanteriregiment må kunne afsættes til en landsættelse og anbefaler det til overkommandoens alvorlige overvejelse.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: