8. mar. 1864: Preusserne og østrigerne rykker ind i Jylland. Både Vejle og Fredericia er under angreb


General Hegermanns 4. division er den eneste danske bevægelige division, da de tre øvrige forsvarer enten Dybbøl eller Fredericia. Bevægeligheden er i dag brugt til at trække sig tilbage mod Horsens

General Hegermanns 4. division er den eneste danske bevægelige division, da de tre øvrige forsvarer enten Dybbøl eller Fredericia. Bevægeligheden er i dag brugt til at trække sig tilbage mod Horsens.

I går meldte Bismarck offentligt ud, at Østrig og Preussen nu ville besætte Jylland for at tvinge deres krav igennem, og allerede i dag går de i aktion. Østrig og Preussen har i alt tre hærkorps indsat i krigen. Det preussiske 1. korps har til opgave at belejre Dybbølstillingen, mens 2. og 3. korps i dag sendes op i Jylland. Det 2. østrigske korps sender 21.000 mand nordpå mod Vejle, mens det 3. preussiske korps sender 12.000 mand mod Fredericia. Over for dem står kun general Hegermanns 4. division, som forstærket med en enkelt brigade tæller 5.500 mand. Hertil kommer dog naturligvis den danske 3. division, der er afsat til at befæste Fredericiastillingen.

Allerede i dag kommer det til relativt store slag ved både Vejle og Fredericia. Ved Fredericia kommer det østrigske korps i hård kamp med forposterne, som det lykkes østrigerne at slå tilbage. Den danske fæstning ved Fredericia er hermed indesluttet, og en egentlig belejring kan snart påbegyndes. De danske tab lyder på 5 døde, 20 sårede og mere end 150 tilfangetagne danske soldater. Hertil kommer 19 savnede, hvoraf de 18 dog er slesvigere, der kan formodes at være stukket af.

Ved Vejle har general Hegermann og hans 4. division fået til ordre at sinke den østrigske fremrykning og prøve at drage så mange tropper som muligt væk fra angrebet på Fredericia. Det lykkes delvist Hegermann at forsvare sin stilling nord for Vejle mod et angreb af en tre gange så stærk østrigsk styrke. Først ved mørkets frembrud beslutter Hegermann sig for at trække sig tilbage fra stillingen. Kampene har kostet 11 danske døde og 31 sårede, mens 115 er taget til fange. På østrigsk side lyder tabene på 92 døde og sårede. Hegermann trækker nu sin division nordpå mod Horsens for senere at gå videre mod Skanderborg.

Status er altså, at på under et døgn har fjenden trængt de danske styrker tilbage til Horsens og Fredericia og kan operere uhindret i Jylland syd for Horsens.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: