9. mar. 1864: England presser på for at få Danmark til forhandlingsbordet, men Monrad er tøvende


Den engelske udenrigsminister lord Russell vil egentlig gerne hjælpe Danmark. Han vil bare lige have Frankrig med også.

Den engelske udenrigsminister lord Russell forsøger gennem sin gesandt i København at overtale Danmark til at mødes på en konference

Krigen gik den 8. marts ind i en ny fase, da Østrig og Preussen overskred grænsen til Jylland og stødte frem mod Vejle og Fredericia. Den nye udviklig har ikke skabt så store diplomatiske protester, som man kunne have forventet – måske fordi preusserne allerede den 18. februar ved et uheld indtog Kolding og således tog nogle af protesterne allerede der.

Men den nye udvikling får England til på ny at opfordre Danmark til at tage imod forslaget om en konference, der skal ordne de udestående spørgsmål. Østrig og Preussen er villige til at mødes på en konference, så længe Danmark inden da vil rømme hele Slesvig. Den engelske gesandt i København mødes i dag med både den danske udenrigsminister Quaade og senere med konseilspræsident Monrad. Han har en depeche med fra den engelske udenrigsminister lord Russell, hvor denne opfordrer Danmark til at tage imod konferenceforslaget. International hjælp er ikke at vente, og selvom de tyske magter nok vil spille ud med at foreslå en personalunion mellem kongeriget og et forenet Slesvig-Holsten, vil de neutrale magter presse på på konferencen for at få en bedre ordning for Danmark.

Den danske udenrigsminister er egentlig positivt stemt over for konferenceforslaget, selvom han også siger til den engelske gesandt, at han godt forstår den danske offentligheds uvilje mod personalunionen, da den frygter, at dette blot vil føre til opsplittelse på sigt. Monrad er derimod mere tilbageholdende. Han håber stadig på, at den europæiske politiske udvikling kan blive mere gunstig for Danmark, og samtidig fastholder han, at hvis der skal være en konference, må dens grundlag være aftalerne fra 1851-52. Det er disse aftaler, Preussen og Østrig er gået i krig for at gennemtvinge, og det må også være opfyldelsen af disse (og ikke landafståelser), der skal diskuteres. Den engelske gesandt mener dog, at en konference ikke nødvendigvis behøver at have et sådant udgangspunkt, men kan være en fri drøftelse. Monrad er således ikke ubetinget glad for det engelske forslag om en konference, men lover et mere uddybende svar efter det ministermøde, der skal holdes i overmorgen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: