11. mar. 1864: Dansk ministermøde er i tvivl, om man skal modtage konferenceforslaget


Konsejlspræsident D. G. Monrad er tilbage i København og det lykkes ham til en vis grad at lægge en dæmper på stemningen.

Englænderne ønsker, at Danmark skal gå til forhandlingsbordet, og Monrad er ikke meget for at afvise forslaget blankt. På den anden side har han også en indenlandsk opinion, der afgjort er modtandere af en konference om stridsspørgsmålene.

Efter at Preussen og Østrig har overskredet grænsen til Jylland, har den engelske regering opfordret Danmark til at godtage en international konference, der skal afklare stridsspørgsmålene. Den danske regering er dog i tvivl om, hvorvidt man skal modtage forslaget, da man ikke kan opnå garantier for grundlaget for konferencen. Danmark ønsker, at grundlaget skal være aftalerne fra 1851-52, som anerkender, at Slesvig og Holsten hører under den danske krone. Bismarck ønsker derimod, at en konference skal være frit stillet, og det er dette, som danskerne er nervøse ved.

Konseilspræsident Monrad havde tidligere lovet den engelske gesandt, at Danmark ville finde et svar efter dagens ministermøde, men det kan ikke lade sig gøre. Et mindretal af ministrene er klart imod konferenceforslaget, og selvom Monrad ikke er meget for en direkte afvisning af en konference, tør han ikke overtrumfe mindretallet. Stemningen i landet og særligt i København er nemlig stærkt imod konferenceforslaget, og hvis en eller flere ministre træder ud af regeringen i protest, vil det kunne true hele regeringens eksistens. For få dage siden, den 9. marts, er der dannet en ny forening i landet til forsvar for Novemberforfatningen, som knytter Danmark og Slesvig sammen.

I morgen er der statsråd mellem ministeriet og kongen, hvor sagen skal debatteres igen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: