11. mar. 1864: Hegermann beslutter at trække 4. division yderligere tilbage. Der forberedes evakuering i flere jyske byer


General Hegermanns 4. division er den eneste danske bevægelige division, da de tre øvrige forsvarer enten Dybbøl eller Fredericia. Bevægeligheden er i dag brugt til at trække sig tilbage mod Horsens

General Hegermanns 4. division skal i nat trækkes nordpå fra Skanderborg, da den trues af de hastigt fremrykkende fjendtlige styrker

Den danske hær er groft fortalt inddelt i fire divisioner. To står i Dybbøl og på Als, mens en forsvarer Fredericiastillingen. Dermed er det kun general Hegermanns 4. division, der trasker rundt i Jylland. 4. divison har i øvrigt i går fået en særlig fornem gæst, idet den danske kronprins er blevet tilknyttet divisionens stab.

Da preusserne og østrigerne gik over grænsen til kongeriget og Jylland den 8. marts, trak 4. division sig op til en position nord for skanderborgsøerne. Siden da er talstærke fjendtlige styrker trukket nordpå, og det vurderes, at der nu står 30.000 fjendtlige tropper i Jylland, heraf 10.000 i og nord for Vejle, som direkte truer 4. division. Krigsministeriet har kraftigt opfordret overkommandoen til at foretage udfald fra Dybbøl og Fredericia, som kan aflaste presset på 4. division, men den nye øverstbefalende general Gerlach mener ikke at have styrke til dette. På grund af presset beslutter Hegermann sig i dag for i al hemmelighed at trække 4. division yderligere nordpå mod Viborg, Skive og Randers. Tilbagetrækningen skal påbegyndes i nat, for at fjenden først skal opdage den så sent som muligt.

På samme tid gives der ordre til troppeevakueringer fra en række jyske byer i lyset af fjendens hurtige fremmarch. I Aarhus gives ordre om at være klar til en hurtig evakuering af depoter m.v., og både mandskab og et hospital med sårede soldater beordres mod Viborg. Fra både Aarhus og Fredericia sendes der transportskibe til Aalborg, for at man her er klar til at evakuere mandskab og materiel over Limfjorden til Vendsyssel.

2 kommentarer

  1. Bjarne Hansen · · Svar

    Det ville lette forståelsen at få oplyst, hvormange danske soldater, der er i en division?

  2. Modtaget. Vi skal prøve at være mere præcise. Problemet er at det skifter hele tiden, men uden at være sikker tror jeg 4. division på dette tidspunkt består af 5-7.000 mand

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: