12. mar. 1864: Endnu en stor dansk militærtaktisk succes! 4. division trækker sig ubemærket nordpå i ly af natten


General Hegermanns 4. division er den eneste danske bevægelige division, da de tre øvrige forsvarer enten Dybbøl eller Fredericia. Bevægeligheden er i dag brugt til at trække sig tilbage mod Horsens

General Hegermanns 4. division lever op til de bedste danske militære traditioner og trækker sig tilbage i ly af mørket

Tilbagetrækningen fra Dannevirke i begyndelsen af februar var en militærtaktisk succes, da den danske hær herved undgik at blive omringet, og i nat har general Hegermann og hans 4. division gentaget kunststykket. Hegermann besluttede i går at forlade stillingen ved Skanderborg og trække nordpå, da han frygtede kontakt med den store fjendtlige styrke, der rykkede frem. Tilbagetrækningen begyndte kl. 2 i nat, og den har hidtil været en stor succes! Fjenden har endnu intet opdaget, og hovedparten af 4. division er på vej nordover af flere forskellige ruter for at forvirre modstanderne. Blandt andet har man sat kurs mod Skive og Viborg, og der samles både til overgangen over Limfjorden. Hegermanns plan er i første omgang at foretage en overgang til Mors for her at reorganisere sin styrke. At store jyske byer som Horsens, Skanderborg og Aarhus hermed er prisgivet fjenden, er en nødvendig pris at betale. Og i det mindste besidder danskerne endnu flankestillingerne ved Dybbøl og Fredericia.

Den danske hær har endnu engang vist, at den mestrer tilbagetrækningens svære kunst! Et fremtidigt problem kan dog blive, at hvis man trækker meget længere mod nord, vil der til sidst ikke være mere plads til tilbagetog. Med mindre altså 4. division udskibes til Færøerne …

One comment

  1. Hej 1864 er meget relevant. Det er Røde Kors også. Slaget på Dybbøl for 150 år siden, er også dagen og stedet, hvor Røde Kors for første gang blev brugt i hele verdenen. “Og så lige her i Danmark 🙂 “

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: