12. mar. 1864: Møde i statsrådet kan heller ikke nå til enighed om, hvorvidt Danmark skal sætte sig ved konferencebordet


Christian 9. (1818-1906), konge af Danmark fra 1863 til 1906. Han fik tilnavnet 'Europas svigerfar', idet fire af hans børn kom til at sidde på europæiske troner. (Foto fra ca. 1868)

Minsteriets møde med Christian 9. har ikke bragt en nærmere afklaring om, hvorvidt Danmark skal tage imod det engelske konferenceforslag. Selvom fjenden er på vej op igennem Jylland, er folkestemningen stadig stærkt for fortsat kamp.

På gårdsdagens ministermøde var der uenighed om, hvorvidt Danmark skulle modtage det engelske konferenceforslag, når der ikke kunne opnås garantier for konferencens grundlag. I dag er der statsråd mellem ministeriet og kongen, men heller ikke her kan man nå til enighed. En konference mellem krigens parter og de øvrige stormagter vil sandsynligvis kræve en våbenstilstand først, og det er marineministeren klart imod. Dette er ikke overraskende, da netop flådens blokade af de tyske havne er det eneste pressionsmiddel, Danmark har. Krigsminister Lundbye er heller ikke meget for en våbenstilstand, men vil måske kunne gå med på en midlertidig våbenhvile.
Et problem er dog stadig den danske folkestemning, der klart er imod indrømmelser. Særligt i Rigsdagen udtales mange stærke ord om fortsat kompromisløs kamp, og Monrad anbefaler, at man venter med at diskutere spørgsmålet videre, indtil den nuværende rigsdagssamling er overstået, så der kan falde lidt ro over tingene.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: