14. mar. 1864: Den ituslåede Istedløves fremtid er uvis – den preussiske regerings beslutning afventes


IstedloevenEfter at have været behandlet relativt intensivt i den danske presse (herunder Fædrelandet 2. marts) har den tyske presse nu også taget historien om Istedløven op. Løven var et monument til minde om den afgørende danske sejr over de slesvig-holstenske oprørere under Treårskrigen (1848-1850). I slutningen af februar blev den skæmmet og fjernet fra sin plads i Flensborg, og som den nationalliberale avis Fædrelandet kan berette fra den tyske presse, så går snakken om dens fremtid:

”Metalvarehandler Lorenzen fra Altona, som besørgede dets [monumentets] Nedrivelse, har nu ansøgt Civilcommisairene om at maatte faae Stykkerne udleveret, men er blevet henvist til den preussiske Regering. Stykkerne ere henlagte i Stænderhuset, og et Forben, som en dansk Flensborger havde bemægtiget sig, er atter blevet skaffet tilveie. På et Andragende fra 150 tyske Beboere af Flensborg, med Kjøbmand Funcke i Spidsen, om at maatte indsmælte det og lave Medailler til Fordel for et østerrigsk og preussisk Invalidefond, have Civilcommisairene svaret, at de for Øjeblikket ikke vilde tage videre Bestemmelser.” Desuden er et dansk tilbud om at købe løven for 5000 rigsdaler blevet afslået.

Det ser ud til, at den symbolske nedrivning var vigtigere for de tyske myndigheder end løvens videre færd.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: