15. mar. 1864: Preusserne tager Femern, og endnu en lille bid af Slesvig går tabt!


Fehmarn_in_OHDanskernes overherredømme til søs har hidtil sikret, at øen Femern er blevet på danske hænder, selvom næsten hele det øvrige Slesvig er besat. Men i nat er det gået galt. I ly af mørket og en hård vind er det i de tidlige morgentimer lykkedes preusserne at sejle et infanteriregiment og et kanonbatteri over til øen. I træfningerne med de få danske soldater er der kun meget få tab, og preusserne bliver modtaget med jubel af den tysksindede befolkning. De danske kanonbåde, der skulle bevogte øen, opdager først om eftermiddagen overgangen, og her er det alt for sent at ændre på kendsgerningerne.

Hele krigen står om Slesvigs skæbne, og efterhånden er det kun Dybbøl og Als, der er i dansk besiddelse.

One comment

  1. Thomas Gudmundsen · · Svar

    Faktisk er det 5. 7. 8. kompagni fra 2. bataljon af 5. brandenborgske regiment nr 48, under ledelse af Major von Zglinicki. Man tilfangetager 4 danske officerer, 11 befalingsmænd, 1 spillemand (hornblæser) og 104 menige danske soldater. Prøjserne har en dødeligt såret samt 5 sårede hvoraf de 2 er lettere såret. Også dengang som i dag, 150 år efter, blæste det en voldsom storm under natten til den 15. .

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: