16. mar. 1864: Agnes Gads dagbog: Vejlensiske skomagere arbejder for østrigerne med “pistol for panden”


16 Billede af Agnes Gad som ældre

Man får de bedste efterretninger fra “Posten”. Barbara Postkone beretter om østrigske slavepiskere i Vejle.

Fra Agnes Gads dagbog 16. marts 1864:

Barbara Postkone skulde igaar hos Skomageren afhente en Regning, men traf ham rigtignok “anders engagiert”. Alle Skomagerne i Vejle bleve nemlig forrige Nat pludselig jagede op med Sabler og Pistoler og befalede til af alle Kræfter at sy for Østrigerne. De sy nu Alle som Rasende under uafladelig Bevogtning, saa at de endog kun Enkelte ad Gangen kunne stjæle dem til at faa i al Hast en Smule Mad. I Vindinge ligger nu atter en voldsom Indkvartering af baade Hest og Fodfolk, som gjøre uhyre store Fordringer: Varm og god Mad, l Skp. Havre til hver Hest, ja selv Vin, Tobak og Cigarrer. Tillige hveranden Dag af Sognet 2 Slagtekreaturer om Md! Paa Karensdahl have de stadig hele Sværmen; Gud véd, hvor længe vi kunne blive fri? Christopher Bolvig og Agnete gaa under Benævnelsen “die jungen Leute”! til stor Moro for Pigerne og dem selv.

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: