17. mar. 1864: Agnes Gads dagbog: De tyske soldater begynder også at gøre gode indtryk på de jyske værter (og værtinder)


16 Billede af Agnes Gad som ældre

De tyske besættelsesmagter gør sig ikke kun negativt bemærkede. Agnes Gads bekendte frk. Jakobsen er i hvert fald begejstret for sine “tyske venner”, der er indlogeret hjemme på gården.

Fra Agnes Gads dagbog 17. marts 1864:

Det er noget ganske Nyt i denne Tid at faa Fremmede, saa vores Overraskelse var stor, da igaar pludselig Frøken Jacobsen traadte ind ad Døren til os. Hun var kjørende m. Skolelærer Petersen, og vi fik os nu en lille lun Passiar paa et Par Timers Tid. Hun lod til at være meget begejstret for sine preussiske Venner hjemme i Præstegaarden. De skulle nok ogsaa være ret skikkelige, hvilket jeg dog ikke synes er Grund nok til en saadan Varme for dem. (Stakkels Sophie Keller er nok meget svag. Men de ere glade ved Jf. Jensens Dygtighed. Jeg maatte alligevel smile ved Frk. Jacobsens mange Røverhistorier; her er en vid Mark for Førnævntes spillende Fantasi!).

Iaftes silde fik vi Brev fra Onkel Isak’s. De have det ret godt om end stærk Inkvartering, blandt hvilke en fornem Dalmatiersk Officer, med hvem de ikke kunne tale et ord. Amtmændene fra Aarhus, Skanderborg, Vejle og Ribe, og Borgmestrene for samme Byer, samt for Horsens & Varde ere førte til Kolding og maa ikke rejse. Brevet berører ogsaa en stor Udskrivning fra General Wrangel, uden dog nærmere at angive samme; men vi høre det vel tidsnok!

Angreb paa Fredericia ventes nu daglig! Ved Affairen der d. 8. skal General Wilster med Stabschef være bleven saaret. Her tales nu meget om, at Østrigerne ville rykke ud, men blive erstattede af Forbundstropper, man nævner Bajere(?) Igaar Aftes gik det taabelige Rygte, at der vare Svenske i Horsens! Men selvom de have god Vilje(?) kunne de dog ikke flyve! Men det er en glad Bevidsthed, at Vore ved Vejle forleden have gjort deres Sager udmærkede! Her er jo nu en sørgelig Tid, og her hersker en aandsfortærende Spænding! At vi her paa Egnen ikke have fulgt Tilladelsen, men Alle endnu gaa i dyb Sorg, falder under nærværende Forhold af sig selv.

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: