20. mar. 1864: P. Laue Petersen kommer for første gang på forpost (og opdager, hvor stor gavn æbleskiver kan gøre)


Peter Laue Petersen i uniform 1871

Peter Laue Petersen i uniform 1871

Fra Peter Laue Petersens beretning om den 20. marts, hvor han med sit regiment er placeret i Sønderborg:

Der laa vi til det var Aften, saa marcherede vi for første Gang over i Skanserne på Forpost. Jeg kom ind i Skansen No.7, og med det samme fik jeg og en gammel Sjællandsk Kulsvier, Søren hedte han, en Dobbeltpost uden for Skansen efter Dybbølsiden, og som sagde til mig: ”Dersom du nu løber over til Preusserne, saa den-unde-æde-mæ, skyder jeg dig paa stedet”. Det var haarde ord for en Rekrut, men jeg tænkte ved mig selv, mon jeg ikke kan faa den Karl lidt mildere stemt. – Da jeg nu havde været hjemme, havde min Moder givet mig en Del Æblekager med paa Rejsen. Jeg tog i min Brødpose og halede en 5-6 Stykker op, og dem gav jeg Søren og han blev glad og sagde mange tak. Siden den tid var jeg og Søren altid gode venner, og han talte aldrig mere om at skyde mig.

Peter Laue Petersen var soldat under krigen i 1864 og skrev løbende dagbog om sine oplevelser. Hans beretninger om disse oplevelser bringer vi her på 1864live i stil med de øvrige dag-til-dag-opdateringer. Dagbogsoptegnelserne fra 1864 afskrev Peter Laue Petersen som 67-årig i 1908 i en beretning “til et minde om mig for mine Efterkommere”, og det er denne, der i citatform udgives på 1864live.

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: "Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere. Peter Laue Petersen født i Sarup 1841 den 4 de September Dagbogen faar jeg afskreven 1908 da er jeg 67 Aar gammel."

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: “Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere.
Peter Laue Petersen
født i Sarup 1841 den
4 de September
Dagbogen faar jeg afskreven
1908 da er jeg 67 Aar gammel.”

De oprindelige dagbogsoptegnelser fra 1864 er gået tabt, men beretningen fra 1908, der oprindeligt er skrevet med gotisk håndskrift, findes i Lysabild Sognehistoriske Arkiv på Als. Peter Laue Petersen selv stammede fra Sarup på Als, var født den 4. september 1841 og døde i hjemmet i Sarup den 23. maj 1919.

Du kan læse mere om dagbogsberetningerne her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: