25. mar. 1864: P. Laue Petersen og hans kompagni kommer atter på forpost – og står om natten for første gang ansigt til ansigt med preussere!


Peter Laue Petersen i uniform 1871

Peter Laue Petersen i uniform 1871

Fra Peter Laue Petersens beretning:

Den 25.Marts marscherede Regimentet igjen over paa Forpost. Vi kom der om Aftenen Kl. 7 og var der til anden Dags Aften. Kl. 10 blev vi afløst. Vort Kompagni kom ud i Vedætkjæde. Vor Korporal Nielsen fik Ordre til at gaa ud med en Snigpatrulje. Jeg maatte ogsaa med. Vi var 5 mand stærk. Det var hen paa Natten, mørkt var det, vi kund næsten slet ikke se, men vi marcherede af sted ind efter Dybbøl Østen. Da vi havde gaaet omkring en Time og intet mærket, maa vi have været nær Preusserne; thi pludseligt blev vi anraabt; ”Halt! Wer da?”, og vores Korporal raabte; ”Holdt! Hvem er de?” og i det samme fik den Preussiske Patrulje lyst til at skyde efter os og gav os en Salve, saa Kuglerne peb om Ørerne paa os, men uden at træffe og vi løb tilbage til Feltvagten alt hvad vi kunne, hvilken vi naaede i god Behold uden at tabe en Mand, men jeg tænkte da ved mig selv, det var en dumme Tur, at gaa saa langt ud mellem begge Vedætkjæder, thi hvor snart kunde vi ikke have bleven tilfangetaget, men den gamle Korporal var en rigtig Vovehals. Da det nærmede sig Dag, blev Feltvagten og Vedætkjæden trukken helt tilbage op imod Skanserne, hvor vi siden lagte hele Dagen, 2 mand i hver Skyttegrav. Den Dag havde vi ingen Nød med Granaterne, men vi kunde bestandig se, hvor Skanserne blev beskudt.

Peter Laue Petersen var soldat under krigen i 1864 og skrev løbende dagbog om sine oplevelser. Hans beretninger om disse oplevelser bringer vi her på 1864live i stil med de øvrige dag-til-dag-opdateringer. Dagbogsoptegnelserne fra 1864 afskrev Peter Laue Petersen som 67-årig i 1908 i en beretning “til et minde om mig for mine Efterkommere”, og det er denne, der i citatform udgives på 1864live.

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: "Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere. Peter Laue Petersen født i Sarup 1841 den 4 de September Dagbogen faar jeg afskreven 1908 da er jeg 67 Aar gammel."

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: “Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere.
Peter Laue Petersen
født i Sarup 1841 den
4 de September
Dagbogen faar jeg afskreven
1908 da er jeg 67 Aar gammel.”

De oprindelige dagbogsoptegnelser fra 1864 er gået tabt, men beretningen fra 1908, der oprindeligt er skrevet med gotisk håndskrift, findes i Lysabild Sognehistoriske Arkiv på Als. Peter Laue Petersen selv stammede fra Sarup på Als, var født den 4. september 1841 og døde i hjemmet i Sarup den 23. maj 1919.

Du kan læse mere om dagbogsberetningerne her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: