25. mar. 1864: Wrangel forbereder overgang til Als – sender flere styrker til Sundeved


Preusserne har planer om, at omgå Dybbølstillingen via en overgang til Als ved Ballegaard

Preusserne har planer om at omgå Dybbølstillingen via en overgang til Als ved Ballegaard

I den preussiske hærledelse findes der to opfattelser af, hvordan Dybbølstillingen skal knækkes. Den ene er belejring og frontalangreb, som foretrækkes af den militære øverstkommanderende feltmarskal Wrangel. Den anden er omgåelse via overgang til Als, som foretrækkes af den preussiske krigsminister von Moltke. Indtil videre holder man stadig begge muligheder åbne. Batterierne på Broagerland er opstillet for at svække Dybbølstillingen, og nu samler man også styrker på Sundeved over for Als, som skal deltage i en mulig landsætning.

I dag giver feltmarskal Wrangel ordre til, at en stor del af den preussiske gardedivision skal sendes til Sundeved for at kunne støtte en landsætning på Als, og styrkerne afgår øjeblikkeligt i ilmarch mod Aabenraa. Planerne for deres anvendelse ligger endnu ikke fast, men overvejelserne hos preusserne går i øjeblikket på, at man går videre med både Dybbølbelejringen og overgangsplanerne i håbet om, at de gensidigt kan støtte hinanden.

Ved selve Dybbølstillingen er der i dag affyret 126 skud mod stillingen. Til forskel fra de øvrige dage er det særligt skanse 4, der har måttet stå for skud. Fra dansk side har man besvaret ilden fra skanse 2 i overensstemmelse med den danske plan om hovedsageligt at skyde fra skanse 2 for at få fjenden til at koncentrere sin ild her.

2 kommentarer

 1. Erik Overgaard · · Svar

  Kære 1864live

  Tak for fin historieformidling.

  Tillad mig alligevel at påpege en fejl i rapporten fra 25. marts om frontalangreb mod Dybbølstillingen kontra en overgang til Als.

  Den preussiske krigsminister hed ikke von Moltke, men Albrecht von Roon.

  Han blandede sig formentlig ikke i de strategiske overvejelser (selv om han havde en fornem militær karriere bag sig, da han blev krigsminister).

  når han havde von Moltke som chef for generalstaben.

  Med venlig hilsen

  Erik S. Overgaard

  Randers

  Tlf. 32 18 01 86

  erik@keovergaard.dk

  Fra: 1864live [mailto:comment-reply@wordpress.com] Sendt: 25. marts 2014 13:40 Til: erik@keovergaard.dk Emne: [Nyt indlæg] 25. mar. 1864: Wrangel forbereder overgang til Als – sender flere styrker til Sundeved

  1864live posted: ” I den preussiske hærledelse findes der to opfattelser af, hvordan Dybbølstillingen skal knækkes. Den ene er belejring og frontalangreb, som foretrækkes af den militære øverstkommanderende feltmarskal Wrangel. Den anden er omgåelse via overgang til Als”

  1. Hej Erik

   Tak for rosen, og mht. Moltke har du naturligvis fuldstændig ret, og tak for at du påpegede det. vi vil få det rettet snarest.
   vh
   peter

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: