26. mar. 1864: Agnes Gads dagbog: Østrigerne vil have Agnes med hjem


Ved Gauerslund

Agnes Gad har i dag hørt, at nogle østrigske soldater er blevet så imponeret over et billede af hende, så nu leder de efter hende. Angiveligt for at gøre kur til hende.

Fra Agnes Gads dagbog 26. marts 1864:

Man vil vide, at Vore igaar Eftermiddags have gjort Udfald og naaet ligetil Hejse Kro, samt ført endél tydske Fanger med dem tilbage (?)

At der var stærk Uro imellem Østrigerne iaftes og Gevæhrsalver hørtes, er utvivlsomt. Vore Folk, som flytte Hæs, have ogsaa imorges hørt Gevæhrskud. Ligesom baade de og tante Jane omtrent Klok. 10 hørte Trommer og Pauker fra Skjærup Landevej. Rygtet meldte straks, at de drog i Masse forbi Brandtlund til Børkop, dette har dog neppe været saa.

Fader fortalte iaftes til vor usigelige Morskab, at han i Vinding havde hørt fortælle, at nogle Østrigere havde faaet fat paa mit Fotografi, – formodentlig imellem en hél Dél andre, som de maa have rapset hos Kajsen i Vejle, – og have fremvist det flere Steder. Vi fik os en god Latter iaftes derover! Jeg skal formodentlig altsaa med til Østrig!

Aften: Peder, som maatte kjøre i Ægt med Regimentet “Køniginn Elisabeth” kom i Eftermiddags pludselig tilbage. Han havde maattet kjøre med dem imorges fra Lerbæk til Kolding og skulde været videre, men slap fra dem og kjørte i Gallop ud af Byen, inden han havde været der et Kvarter. Derpaa maatte han rigtignok kjøre et Par Milsvej med en Østrigsk Officeer, men fik saa Orlov og er nu her. Han blev banket op imorges Klok. 4, men havde ikke faaet det Mindste at spise, da han naaede hjem i Eftermiddag Klok. 5. Han mener, at alle Preusserne skulde være ifærd med at rykke sønderpaa (?) Kjersgaard var her jo rigtignok ogsaa for lidt siden for, som han sagde, at fortælle os tre Løgne, hvilke alle gik ud paa det Samme: Preusserne rejse! (?)

1. véed, at Danskerne have gjort Udfald ved Dyppel og drevet Fjenden tilbage lige til Flensborg, hvorfor de her liggende Preussere maa ile deres Kammerater til Hjælp.

2. véed, at Prindsesse Alexandra (hvad da Gud forbyde) skal være bleven sindsyg af Fortvivlelse, og at i den derved opstaaede Sorg og Forvirring, Ministeriet Palmerston-Russel er gaaet af, og den danske Stemme har sejret.

3. véed (som sædvanlig) Italien i Oprør og Napoleon ved Rhinen!
Underlig nok meldes Intet om en mulig Vaabenstilstand, som dog vist kunde være tænkelig. I Brøndsted, Pjedsted, Smidstrup, Store og Lille-Velling ligger en voldsom Mænde Østrigere, som nok dog ingen Miner gjøre til Afmarche.Nu kom der ved Møller Madsen et Par Ord fra Fætter Hans, som da i Velbehold endelig er naaet hjem til Kolding.Men ellers intet Nyt!

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: