28. mar. 1864: P. Laue Petersen og en del af hans kompagni får til opgave at begrave 10 soldater


Peter Laue Petersen i uniform 1871

Peter Laue Petersen i uniform 1871

Fra Peter Laue Petersens beretning:

(…) Kl. 10 marcherede vi til Augustenborg, første Deling af Kompagniet, for vi skulde hen for at begrave 10 soldater, som vare døde paa Lazarettet. (…) alle Ligene stod omme paa Vestersiden af Bygningen i en Kælder. Der transporterede vi Ligene ud og fik dem paa Skuldrene, 4 mand til hver Kiste. Ligene var blot nedlagt i Kisten med Rok og Stok, ligesom de var døde. Man kunde mærke naar vi tog et fejltrin, at de væltede i Kisten. Vi bar dem helt ned til den ny Kirkegaard, hvor der var en stor Grav gravet. Graven var saaledes gravet, at vi kunde gaa ned i Graven med Ligene og alle 10 Ligkister den ene ved den anden. Da vi kom op af Graven, holdt Præsten en kort Tale og da han var færdig dermed blev der kommanderet: ”Fyr!”, og da det øvrige Mandskab, som ikke havde baaret Ligene, affyrede en Geværsalve, og dermed var Højtideligheden fordi, og vi marcherede tilbage til Sebbelev igjen.

Peter Laue Petersen var soldat under krigen i 1864 og skrev løbende dagbog om sine oplevelser. Hans beretninger om disse oplevelser bringer vi her på 1864live i stil med de øvrige dag-til-dag-opdateringer. Dagbogsoptegnelserne fra 1864 afskrev Peter Laue Petersen som 67-årig i 1908 i en beretning “til et minde om mig for mine Efterkommere”, og det er denne, der i citatform udgives på 1864live.

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: "Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere. Peter Laue Petersen født i Sarup 1841 den 4 de September Dagbogen faar jeg afskreven 1908 da er jeg 67 Aar gammel."

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: “Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere.
Peter Laue Petersen
født i Sarup 1841 den
4 de September
Dagbogen faar jeg afskreven
1908 da er jeg 67 Aar gammel.”

De oprindelige dagbogsoptegnelser fra 1864 er gået tabt, men beretningen fra 1908, der oprindeligt er skrevet med gotisk håndskrift, findes i Lysabild Sognehistoriske Arkiv på Als. Peter Laue Petersen selv stammede fra Sarup på Als, var født den 4. september 1841 og døde i hjemmet i Sarup den 23. maj 1919.

Du kan læse mere om dagbogsberetningerne her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: