28. mar. 1864: Heftige kampe ved Dybbøl. Danskerne slår preussisk angreb tilbage!! Rolf Krake modtaget med jubel!


    Som det tydeligt fremgår af billedet er Rolf Krake et stykke topmoderne teknologi. Spørgsmålet er så om det utrænede mandskab kan klare udfordringerne.

Synet af Rolf Krake, der trækker sig sejrrigt ud af Flensborg fjord, får de danske soldater til at bryde ud i jubel

Siden kl. 3 i morgens har der raset heftige kampe foran Dybbølstillingen!

Kl. 3 begyndte det planlagte preussiske angreb på Dybbølstillingens forposter, og det lykkedes angriberne at opnå den ønskede overraskelseseffekt. To preussiske infanteriregimenter stormede frem i ly af mørket, og under gentagne hurraråb trængte de hurtigt de danske tropper tilbage. Allerede kl. 4 var de forreste tropper kun 100 meter fra Dybbølstillingens skanser, og kl. 5 kom der meddelelse om, at det planlagte terræn var indtaget. Kl. 6 vurderede den øverstbefalende for angrebet, generalløjtnant Manstein, at situationen var under kontrol, og han vendte tilbage til sit hovedkvarter i Graasten.

De viser sig imidlertid hurtigt, at Manstein har gjort regning uden vært! Den vagthavende øverstbefalende i Dybbølstillingen, generalmajor Vogt, tolker nemlig det preussiske angreb som et større angreb på selve Dybbølstillingen og beordrer allerede tidligt forstærkninger frem fra Sønderborg og Als. De nye preussiske stillinger er under kraftig beskydning fra Dybbølstillingen, og selvom Broagerbatterierne nu også begynder at skyde for at dæmpe den danske ild, bliver denne stadigt kraftigere.

Dybbølstillingen

Dybbølstillingen

Ved daggry går danskerne til modangreb, men selvom de bliver slået tilbage af preusserne, er det med til yderligere at svække deres stilling. Efterhånden lykkes det dog danskerne at presse de nordligste preussiske stillinger så meget, at preusserne begynder en tilbagetrækning.

De sydligste preussiske styrker, som står ud mod Vemmingbund, er ikke så hårdt ramt af de danske infanteriangreb, men de kommer imidlertid under pres fra en ny og overraskende side! Kl. 5 om morgenen står det danske panserskib Rolf Krake ind i Vemmingbund og sejler lige forbi Broagerbatterierne. Selvom Rolf Krake bliver ramt af adskillige skud, fortsætter skibet ufortrødent, indtil det ligger kun godt 100 meter fra kysten. Herfra begynder skibet en kraftig beskydning af de preussiske tropper foran Dybbølstillingen. I de preussiske enheder er der mange unge soldater, der ikke tidligere har været i kamp, og deres moral er ikke stærk nok til at klare den dobbelte danske ild fra Dybbølstillingen og Rolf Krake. Da de danske soldater så ydermere går til modangreb fra Dybbølstillingen, må også de sydlige enheder af den preussiske angrebshær trække sig tilbage.

Netop som solen står op, står Rolf Krake atter ud af Vemmingbund, og synet af det danske panserskib, der i morgengryet trodsigt sejler igennem den fjendtlige kanonild fra Broagerland, får de danske soldater i Sønderborg til at bryde ud i jubel. Selvom Rolf Krake atter bliver ramt flere gange, lider det kun mindre skader og er snart atter i sikkerhed på åbent vand.

Det preussiske angreb er slået tilbage af en energisk dansk modstand, og kl. 9 er kampene stort set overstået. Kl. 11 indgås der en kort våbenhvile, så de sårede kan indsamles. Trods de heftige kampe er tabene relativt beskedne. På dansk side tælles 25 døde og 130 sårede, og på preussisk side 56 døde og 95 sårede. For en sjælden gangs skyld tager danskerne flere fanger end modstanderen, nemlig 42 mod 33. På dansk side fejrer man, at man har slået et stort angreb på Dybbølstillingen tilbage, og det giver fornyet håb om, at Dybbøl kan holdes, til fredsforhandlingerne i London kan begynde. Ikke mange tænker over, at det preussiske angreb var af begrænset størrelse …

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: