29. mar. 1864: Agnes Gads dagbog: Danskerne er utålmodige: Hvor længe skal vi slås om Slesvig-Holsten?


Ved Gauerslund

Agnes Gad er snart ved at blive utålmodig. Der ser ikke rigtig ud til at være nogen udvikling i konflikten.

Fra Agnes Gads dagbog 29. marts 1864:

Igaar flyttede Preusserne deres Magasin og Syge fra Vejle. Deres yderste Forposter siges nordefter at staa ved Bredals Mølle. Man vil ogsaa paastaa, at danske Patrouller have vist dem, ikke alene i Horsens, men selv paa Haraldskjær og Rosenvold(?) Barbara, som var her for at afhente Bud til Vejle, bringer endogsaa Rygtet med sig om, at de Danske have besat Erritsø, efter iforgaars at have bestaaet en lille Træfning ved Stallerup. (?) Til “den engelske Løgn” føjes endvidere, at Grunden til Prindsen af Vales’s Thronbestigelse skulde være Dronning Viktorias tiltagende Sindsforvirring, som umulig længere kan skjules. Hun skulde nemlig forleden engang paa Vindsor være løbet ind i en fremmed Atachés Værelser og raabt med Heftighed paa den afdøde Prinds Albert, hendes Mand! Det Værste ved alle disse Æventyr er nok desværre, at de kun ere Æventyr. I dette Øjeblik var en Broder til lille Knud Røgter her, som har arbejdet i Fredericia og igaar er kommen derfra paa en el. anden Maade hjem til Forældrene i Andkjær. Han véed ikke det Mindste om alt Dette. Men Besætningen i Fredericia skal i disse Dage være bleven forstærket med 7. og 11. Regiment. Om Udfald vides Intet! Til Vindinge kom iaftes fra Haastrup 120 Østrigere, som, foruden det allerede der stationerede preussiske Artelieri, indkvarterede sig. Derimod siges Brøndsted og Pjedsted at være frie idag? Tante & Sofie ere nu spadserede til Karensdahl og kunne saaledes sondere Terrainet. Bare de ikke blive vadskede i en Regnbyge undervejs! Stine Madsen og Marie Buhl tilbragte igaar Eftermiddags hos os. Det var ret interessant at læse “Livet i Felten” fra 1848 af Laurent med hverandre. Hvorlænge man dog monne ogsaa skal vedblive at slaaes og kjævles og det vermaledite Slesvig-Holsten? Og det stadige Spørgsmaal er: “Hvad skal Enden blive?

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: