29. mar. 1864: En rolig dag ved fronten – preusserne har tilsyneladende udskudt overgang til Als. Lysner det for Danmark …?


General Hegermanns 4. division er den eneste danske bevægelige division, da de tre øvrige forsvarer enten Dybbøl eller Fredericia. Bevægeligheden er i dag brugt til at trække sig tilbage mod Horsens

General Hegermanns 4. division bevæger sig for en gang skyld sydpå, og der er også andre tegn på, at Danmark måske står en smule bedre efter gårsdagens kampe

Efter de hårde kampe i går har det atter været en mere rolig dag ved fronterne. Ved Dybbøl har Broagerbatterierne affyret 149 skud, som har kostet 2 danske døde og 2 sårede. De fjendtlige styrker er inde i en større omrokering for at fokusere kræfterne på Fredericia og særligt Dybbøl, og det betyder, at det svækkede fjendtlige 3. korps er rykket sydpå til Vejle. Det giver general Hegermanns 4. division et øget spillerum. Hegermanns hovedstyrke står endnu på Mors, men han har strejfkorps udsendt syd for Limfjorden, og et af disse går i dag syd for Aarhus til Skanderborgområdet. Hegermanns styrker har bevæget sig frem og tilbage omkring Aarhusområdet for hele tiden at teste, hvor langt man kan nå frem uden at komme for tæt på en overlegen styrke.

Hegermanns hovedstyrke på Mors er i øvrigt også ved at gøre klar til en fremrykning fra Mors, når forholdene og transportmulighederne tillader det. 4. division på Mors har derudover også haft besøg af kong Christian 9. i dag, der også her er blevet modtaget med stor jubel. Det er sidste stop på kongens og krigsministerens rundrejse til de danske tropper.

På preussisk side lader det til, at man har udskudt den planlagte overgang til Als. Der er stadig ikke enighed i den militære top, men stemningen er for tiden, at man først skal forsøge, når man kan få støtte af preussiske flådefartøjer. Det kan imidlertid have lange udsigter, da den danske flåde fortsat er overlegen i Østersøen.

Den overordnede danske stilling er forbedret

Tager man et overblik over den militære situation, står Danmark på ingen måde godt, men det ser dog måske bedre ud, end det har gjort længe. I går blev et preussisk angreb på Dybbøl slået tilbage. Fjenden har indstillet sin beskydning af Fredericia, og de fjendtlige styrker i Jylland har trukket sig sydpå til Vejle, så 4. division nu muligvis kan rykke frem. Til søs bevarer Danmark kontrollen og blokerer fortsat de nordtyske havne. Og ved Dybbøl har Rolf Krake vist, at skibet kan yde god ildstøtte til de belejrede danske styrker.

Det ser også ud til, at man måske allerede den 12. april kan samles til fredsforhandlinger i London. Kan Danmark holde status quo så længe, vil det betyde, at selvom det meste af Slesvig er besat, har man stadig den både militært og politisk vigtige Dybbølstilling i Slesvig samt stillingen i Fredericia og kontrollen til søs. Selvom Danmark aldrig fik militær hjælp fra udlandet, kan man måske få politisk hjælp i London fra stormagterne, når Danmark stadig ikke er slået militært.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: