3. apr. 1864: Agnes Gads dagbog: 30.000 østrigere på vej – Agnes sætter sin lid til gud


Ved Gauerslund

Agnes Gad begynder at lyde mere og mere modløs som tiden skrider frem. For tiden er hendes eneste håb for danskerne: guddommelig indgriben.

Fra Agnes gads dagbog 3. april 1864:

Det er lykkedes Onkel Isak’s at faa fat i en hél Dél Berlinske-Tidender, formodentlig ved en østrigsk Officer’s Velvilje. I politisk Henseende indeholde de dog desværre kun den Vished, at alle de dejlige Rygter om Prinds Albert, Kejser Napoleon, og Svenskerne! alle som éen ere intet Andet end skjønne Luftkasteller. Den nøgne Sandhed er nok, at Alle vrøvle, men Ingen igrunden bryder sig om os. Det paastaaes nok endnu at vi skulle udlevere Als; men med Guds Hjælp hverken Tydskerne faa den med Godt eller Ondt. Gud bevare Danmark! Kongen og Kronprindsen have nok efter Fredericia-Turen aflagt et Besøg hos Hæren ved Aarhus.

Hvad derimod Aviserne indeholdt, som ved et Par senere afsendte Linjer, der først nu komme os tilhænde, meddeles os fra Kolding, er den sørgelige Meddelelse, at Tante Ane-Grethe i Roeskilde er, efter faa Dages Sygeleje, afgaaet ved Døden d. 20. Marts, altsaa Palmesøndag. Stakkels Line og Pram! Hvilken Sorgens Tid for dem, og for os Alle. O, hvor Underligt, at være saaledes afskaaren fra sine Venner: Kunne ikke let Mange af dem være gaaede bort, inden vi igjen kunne høre fra dem; hvad skulle vi selv forinden opleve? Jeg tænker saa ofte paa kjære gamle Tante Ane i Haderslev, og paa saa Mange, Mange! Gud véed, hvordan Fru Petersen og Sofie have havt det i denne svære Tid?

Paa anden-tredie Haand hørte vi iaftes silde, at det skal være saa meget daarligt med Tante Lise i Gammelby. Ikke engang dem kunne vi høre direkte fra, endsige tage over og se til hende.

Rygtet siger, at 30.000 Østrigere skulle være paa Marchen fra Østrig af herop, for at gjøre Alvor af at sætte de tydske Planer igjennem. Men dersom Gud ikke tillader det, kunne de Intet udrette; jeg véed, Han er mægtig over Alle!

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: