3. apr. 1864: Endnu en dag med kraftige bombardementer ved Dybbølstillingen. Preusserne vælger dog definitivt at afblæse overgangen til Als


I går udsatte de preussiske batterier Dybbølstillingerne og Sønderborg for en morderisk ild, som man ikke har set magen til tidligere i krigen. Det intense bombardement skulle aflede de danske styrkers opmærksomhed fra den planlagte preussiske overgang til Als ved Ballegård. På trods af at kalenderen skriver april måned, kom Kong Vinter dog danskerne til hjælp, da storm og sne tvang fjenden til at udskyde overgangen.

Foto fra 1864, som tydeligt viser de store ødelæggelser, som det preussiske bombardement har forårsaget.

Foto fra 1864, som tydeligt viser de store ødelæggelser, som det preussiske bombardement har forårsaget.

I nat forsatte preussernes så bombardement af Dybbølstillingen og Sønderborg by med mellemrum, men dog noget svagere. Skaderne fra gårsdagens kraftige beskydning har danskerne forsøgt at udbedre, så godt som det lader sig gøre under den periodiske fjendtlige ild. Preussiske patruljer har natten igennem skabt uro på hele Dybbølstillingens højre fløj, og her til morgen har nogle skudvekslinger fundet sted ved de tilbageværende danske forposter på venstre fløj.

I løbet af dagen tiltager det preussiske bombardement igen kraftigt i intensitet. Både fra batterierne i den preussiske frontlinje og fra Broagerland beskyder man, ligesom i går, skanserne og Sønderborg. Preusserne gør nogle forsøg på at skyde Sønderborg i brænd, hvilket heldigvis mislykkes. I alt affyrer fjenden 3.793 skud. For hele døgnet svarer det til 2-3 granater i minuttet! Danskerne kan kun sparsomt besvare beskydningen, men der affyres alligevel et par hundrede skud fra de danske kanoner i skanse 2, hovedsageligt rettet mod Broagerbatterierne. Fra preussiske side har man hele dagen afventet bedre vejr for at kunne foretager overgangen til Als, men det både sner og stormer stadig. Den preussiske hærledelser vælger derfor definitivt at afblæse overgangen, men i høj grad også fordi man formoder, at forberedelserne til overgangen nu utvivlsomt er opdaget af danskerne.

De danske tab løber op på 10 døde og 33 sårede. Heldigvis er skaderne på det danske artillerimateriel i skanserne ikke betydelige.

Nyt fra Sønderborg – brand og uro hærger byen

I Sønderborg har man i nat kæmpet med branden forårsaget af gårsdagens bombardement. Flammerne slukkes tidligt på morgenen, men omkring kl. 08.30 blusser den op igen pga. den fornyede beskydning. Der hersker stor forvirring i byen, hvor mange beboere øjensynligt har håbet på, at beskydningen af byen var en éngangsforestilling og derfor delvist er vendt tilbage.

Først omkring kl. 16 aftager bombardementet, hvorefter kun enkelte granater falder. Rådhuset, Apoteket, to huse i Søndergade og flere gårde i nærheden af rådhuset er enten brændt ned som følge af den fjendtlige beskydning eller måtte brydes ned for at inddæmme branden. Størstedelen af den sydlige og vestlige del af byen er blevet ædt op af flammerne. I alt er 50 gårde og huse nedbrændt i disse dele af byen. I den nordlige del faldt dog kun få granater.

Det viser sig, at flere folk i byen har benyttet branden til at plyndre. Derfor bemyndiger man et kompagni af Livgarden, som er til stede for netop at opretholde ro og orden, til at holde standret over – det vil sige straks dømme – enhver, der gribes på fersk gerning.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: