3. apr. 1864: Nyt korps er oprettet til at udføre kommandoraids på de fjendtlige styrker. Premierløjtnant Aarøe er udnævnt til leder af korpset


Bendt Christian Magens Aarøe (1828-1886), officer i den danske hær under krigen i 1864. Han stod i spidsen for et strejfkorps, der i april 1864 udførte små overraskelsesangreb på fjenden langs den slesvigske østkyst mellem Aabenraa og Haderslev. Foto af Friedrich Wilhelm Schmidt taget i årene efter 1864. Fra Wikimedia Commons.

Bendt Christian Magens Aarøe (1828-1886), officer i den danske hær under krigen i 1864. Han står i spidsen for et strejfkorps, der i april 1864 udfører små overraskelsesangreb på fjenden langs den slesvigske østkyst mellem Aabenraa og Haderslev. Foto af Friedrich Wilhelm Schmidt taget i årene efter 1864. Fra Wikimedia Commons.

24. marts kunne vi fortælle, at general Hegermann havde oprettet et strejfkorps, som skulle søge at hindre fjendens bevægelsesfrihed i Nordjylland. Den danske overkommando har også oprettet et korps på Als, som under premierløjtnant Christian Aarøes kyndige ledelse skal udføre små overraskelsesangreb på de fjendtlige styrker i kystområdet nord for Aabenraa op til Haderslev.

Det er bl.a. krigsministeriets ønske om at foretage mindre, offensive operationer mod fjenden, der ligger bag oprettelsen af Aarøes specialkorps. Det var imidlertid faktisk Aarøe selv, der tilbage i efteråret 1863 foreslog krigsministeriet at oprette et strejfkorps til kommandoraids i tilfælde af krig. Denne idé har overkommandoen nu taget til sig. Tanken er, at man ved at lave små overraskelsesangreb på fjenden langs den besatte slesvigske kyststrækning nordvest for Als kan sprede preussernes opmærksomhed, som ellers er fast rettet mod Dybbølstilling.

Korpset blev reelt oprettet allerede 23. marts og er indkvarteret på Als, men det har altså endnu ikke været i aktion. I alt råder Aarøe over et kompagni danske infanterister på ca. 200 mand, en svensk-norsk deling af frivillige på 41 mand og en kavalerideling på 24 ryttere. I alt tæller korpset altså ca. 265 mand. Vi venter spændt på at se, hvor Aarøe skal slå til og virkningen af korpsets kommandoraids.

2 kommentarer

 1. Lars S · · Svar

  Hej! Jeg er svensker og har bodt i Danmark. Pröver derfor skrive “dansk”! 1864 er meget intressant! Er det muligt sige hvor mange svensker det var i kriget? Kan jeg lese om svenskerne noglestedt? Med venlig hilsen Lars Sönnergren Date: Thu, 3 Apr 2014 09:00:46 +0000 To: lars_sonnergren@hotmail.com

 2. Hej Lars. Du kan i hvert fald se, om du kan få fat i disse bøger:

  “For nordens frihed” af H.A.R. Hanson, 1919
  “Nordiske Frivillige” af Sven Dalhoff-Nielsen, Folkung Forlaget, 1944
  “Vor hær i krig og fred” af Arne Stevns, 1943.

  Her burde du kunne finde noget information.
  Ved en hurtig internetsøgning fandt jeg i øvrigt disse tal: 525 svenske frivillige, 105 norske, 7 finske og 4 islandske. Men om tallene er korrekte, må du ikke hænge mig op på.

  Med venlig hilsen,
  Steffen L. Christensen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: