5. april: Aarøes specialkorps overrasker fjenden ved Kalvø


Ekspedition mod kalvø 5. april 1864

Aarøes strejfkorps ville i nat gå i land ved Kalvø og udføre et overraskelsesangreb på øen samt byen Genner på fastlandet. Operationen går dog ikke helt efter planen, men det lykkes dog at alarmere fjenden, som sender et større troppeparti til området i frygt for et dansk landgangsangreb.

Vi kunne i forgårs fortælle om oprettelsen af et strejfkorps under premierløjtnant Christian Aarøes, som skal udføre overraskelsesangreb på fjenden langs den besatte kyststrækning mellem Aabenraa og Haderslev. I nat har Aarøes specialkorps så slået til.

Operationens plan lyder som følgende:  Aarøes korps fragtes med skibe og transportbåde ind i Genner Bugt og sættes i land på Kalvø nord for Aabenraa. Her overrasker korpset den stående preussiske rytterpatrulje og rykker frem mod byen Genner og angriber en mindre fjendtlig styrke, som her udgør feltvagten. På tilbagevejen beslag- eller ødelægges desuden fjendes fartøjer ved Kalvø.

Kl. 00.30 i nat er de danske fartøjer med Aarøes strejfkorps ombord så løbet ind i Genner Bugt og går syd og vest om Kalvø, som her er forbundet med Slesvigs fastland ved en smal dæmning. Her vil man hurtigt landsætte mandskabet og spærre vejen for det preussiske kavaleri på øen. Desværre går de danske fartøjer på grund, og det lykkes ikke for at få dem fri inden det bliver lyst. Fjenden på kysten opdager derfor operationen og slår alarm. Der er nu ingen udsigt til at kunne udrette noget ved at sætte mandskabet i land, men man har da til fulde opnået at overraske fjenden! Det lykkes desuden også at erobre en række fjendtlige fartøjer fra Kalvø som tages med, men desværre går en del af disse også på grund.

Trods operationen ikke er gået som som planlagt, er det dog i høj grad lykkes at få fjendens opmærksomhed. Netop nu sendes adskillige tusinde preussiske tropper til Aabenraa for at kunne imødegå en eventuel dansk landgang. Lad os håbe, at dette kan lette presset på Dybbøl en smule.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: