6. apr. 1864: Den danske delegation afrejser til London – samtidig beder Preussen og Østrig om, at konferencen udsættes


krieger

A.F. Krieger skal hævde de nationalliberale synspunkter på Londonkonferencen (billede fra Det Kongelige Bibliotek)

Londonkonferencen, der skal søge at finde en løsning på den dansk-tyske strid om hertugdømmerne, er sat til at starte d. 12. april, og i dag forlader den danske forhandlingsdelegation København. Delegationen består af den danske udenrigsminister George Quaade og den nationalliberale A.F. Krieger. I London vil også den danske ambassadør, kammerherre Torben Bille, slutte sig til delegationen.

Konseilspræsident D.G. Monrad ønskede oprindeligt selv at stå i spidsen for delegationen, men måtte gå med på at blive i København, da kongen og hans førsteminister må være sammen for at kunne træffe beslutninger. Da man imidlertid ikke havde den store tiltro til den danske ambassadør i London, valgte man, at den danske udenrigsminister skulle sendes af sted og lede delegationen. Udenrigsminister Quaade er imidlertid ikke nogen stærk person og har heller ikke nogen videre opbakning fra de nationalliberale. Som gesandt i Berlin frem til årsskiftet 1863/64 har han flere gange ladet sig besnakke af Bismarck, og han har også sympatier for den klassiske helstatstankegang, hvor både Holsten og Slesvig bør forblive tilknyttet til Danmark, men ikke nødvendigvis være tæt forbundne til kongeriget. Det er også derfor, han har fået A.F. Krieger med som nationalliberal anstandsdame! Her er den nationalliberale kraft ren og stærk, da Krieger ofte tidligere har markeret sig stærkt som fortaler for Slesvigs tilknytning, og som en af de varmeste tilhængere af Novemberforfatningen.

Delegationen har endnu ikke fået sin endelige instruktion, men i en tid med telegraf er det et mindre problem.

Et potentielt set større problem er det imidlertid, at Preussen og Østrig i dag har meddelt den engelske udenrigsminister, at de ikke kan nå at komme til den foreslåede dato den 12. april, og at startdatoen bør udskydes. Selvom det ikke er den officielle forklaring, er der næppe tvivl om, at man håber at kunne indtage Dybbølstillingen inden konferencens start. Så sent som den 31. marts har Bismarck skrevet til den preussiske gesandt i Østrig, at der ingen grund er til at fremskynde konferencens start, da det kun vil gavne, hvis Dybbøl forinden kan indtages. Spørgsmålet er så, om England vil gå med på de tyske magters ønske om en taktisk udsættelse.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: