7. apr. 1864: Fædrelandet: Preussen har til hensigt at indlemme Slesvig i sit rige!


Det nationalliberale landstingsmedlem Carl Ploug er redaktør på avisen Fædrelandet og nationalliberalismens effektive agitator. I dag advarer avisen om, at Preussen vil indlemme Slesvig i sit rige.

Det nationalliberale landstingsmedlem Carl Ploug er redaktør på avisen Fædrelandet og nationalliberalismens effektive agitator. I dag advarer avisen om, at Preussen vil indlemme Slesvig i sit rige.

Den nationalliberale avis Fædrelandet er ikke bleg for at fortælle sine læsere, eller for den sags skyld de militære eller politiske ledere, hvordan tingenes tilstand i virkeligheden tager sig ud. I starten af marts var man ude med riven efter general Hegermann, som man mente udviste manglende format.

I dag giver Fædrelanet et opråb i forhold til de politiske tilstande i Slesvig. Avisen er ikke et sekund i tvivl om, at Preussen har til hensigt at indlemme Slesvig i sit rige for bestandigt på trods af officielle preussiske udmeldinger om det modsatte. I sin første bekendtgørelse til Slesvigs indbyggere den 8. februar, gjorde den preussiske regeringskommissær von Zedlitz det klart, at man som følge af besættelsens af hertugdømmerne suspenderede den danske konges regeringsmyndighed. Dette har medført at samtlige civiløvrigheder og embedsmænd i Slesvig ikke må benytte titlen ”kongelig myndighed” eller de kongelige uniformer. Ikke nok med det er alle kongelige segl og våben på offentlige bygninger også blevet fjernet, ligesom mange andre vidtgående tiltag er taget i brug, såsom at bandlyse Dannebrog.

Fædrelandet skriver: ”Alt dette er nu ifølge Forholdets Natur saa langt fra at være Noget, der følger af sig selv, at det tvertimod maatte ansees som en Selvfølge, at de kongelige Insignier bibeholdes, naar det kun var de allierede Magters Hensigt, at tage Slesvig i Pant og bestyre det i Kongen af Danmarks Navn, thi Pant er ikke Eiendom; Panthaveren erkjender altid Eierens bedre Rettigheder og udleder sin Magtfylde fra denne. Men Panttagelsen var kun en Form for det tilsigtede røveriske Overfald, beregnet paa at skuffe Europa med Hensyn til Preussens sande Hensigter, der utvetydig lægges for Dagen i Gjerningen og som ikke utydelig skimtes gjemmen Hr. Wrangels Yttring, at Slesvig for Fremtiden skal behandles som en tydsk Provinds, og Hr. v. Zedlitz’s kategoriske Erklæring til Deputationen fra Aabenraa Amt: ”Vi ere Herrer i Landet.”

Fædrelandet er ikke i tvivl om, at hverken Preussen eller Østrig har tænkt sig at respektere eller opretholde det danske monarkis integritet. Kan Preussen virkelig have til hensigt at erobre hele Slesvig? Vi følger spændt udviklingen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: