7. apr. 1864: P. Laue Petersen og hans kompagni drager atter på forpost og kommer igen under beskydning


Peter Laue Petersen i uniform 1871

Peter Laue Petersen i uniform 1871

Fra Peter Laue Petersens beretning, efter at han har været indkvarteret nær Sebbelev på Als:

Den 7.April marcherede vi derfra, for atter at gaa over i Skansene paa Forpost. Dengang vi kom derover, var der stærkt med Skydning. Der brændte allerede et Par Bondegaarde oppe paa Dybbølmark, som Preusserne havde skudt ild i. I den Tid vi havde tilbage paa Dybbølbjerg, blev der skudt Ild i Bygninger hver dag saalænge indtil de var alle afbrændt, thi der maatte ikke være noget til Hindring, naar den Dag da de vilde storme og tag Skanserne, som vi nok mærkede var ikke langt borte. Jeg huskede godt den Aften vi kom der og var vi saa tørstige, og da det havde regnet og vi ikke havde noget at drikke, drak vi af de smaa Vandpøle, som stod paa Vejen. Nu endelig kom vi derop. Jeg kom til at ligge i Skansen No. 8. Vi havde nok været der en halvtimestid, da blev 3 af vores Kompagni haardt saarede og en død.

Peter Laue Petersen var soldat under krigen i 1864 og skrev løbende dagbog om sine oplevelser. Hans beretninger om disse oplevelser bringer vi her på 1864live i stil med de øvrige dag-til-dag-opdateringer. Dagbogsoptegnelserne fra 1864 afskrev Peter Laue Petersen som 67-årig i 1908 i en beretning “til et minde om mig for mine Efterkommere”, og det er denne, der i citatform udgives på 1864live.

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: "Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere. Peter Laue Petersen født i Sarup 1841 den 4 de September Dagbogen faar jeg afskreven 1908 da er jeg 67 Aar gammel."

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: “Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere.
Peter Laue Petersen
født i Sarup 1841 den
4 de September
Dagbogen faar jeg afskreven
1908 da er jeg 67 Aar gammel.”

De oprindelige dagbogsoptegnelser fra 1864 er gået tabt, men beretningen fra 1908, der oprindeligt er skrevet med gotisk håndskrift, findes i Lysabild Sognehistoriske Arkiv på Als. Peter Laue Petersen selv stammede fra Sarup på Als, var født den 4. september 1841 og døde i hjemmet i Sarup den 23. maj 1919.

Du kan læse mere om dagbogsberetningerne her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: