8. apr. 1864: P. Laue Petersen bliver beskudt i løbegravene, og det går ud over både mennesker, te og smør


Peter Laue Petersen i uniform 1871

Peter Laue Petersen i uniform 1871

Peter Laue Petersen fortæller om den 8. april:

Da det nu kom til Morgenstunden, skulde vi paa Arbejde, men da Fjenden saa vi arbejdede, begyndte de at skyde efter os, og vi maatte løbe derfra ned i Løbegravene for der at søge beskyttelse for Granaterne. Da vi laa der kom gamle Fjelby og serverede Tee, som han havde kogt. Det var nemlig en gammel Stillingsmand, som altid agerede Küks [kok, red.], han var fritagen for Tjenesten i den tid. Han kogte Kaffe og Tee hele Dagen igjennem. 3 danske-skilling for hver Kop sort Kaffe, og vilde vi have en Teeskefuld Pudsukker i Kaffen, saa var det akkurat 4 Skilling. Han tjente mange Penge ved denne Kaffe og Teeforretning. Nu som før omtalt havde han Teen færdig, og jeg havde smurt 2 Stykker Brød og gik hen til Fjelby for at hente et Kop Tee, kom der en Granat og slog Hovedet af en Soldat lige efter Hagen, saa det fløj i mange Stykker. Stumperne fløj rundt om paa Fjelby. Jeg fik ogsaa nogle Stumper. Jeg løb derfra, men spildte næsten alt Teen, men der blev ikke videre talt om den Ting. Vi spiste vores Brød og drak Tee, som ingenting var passeret. I det samme Øjeblik sad Jørgen Madsen og vilde spise Brød og havde faaet Laaget af sin Smørdaase, men da Granaten slog ned, fik han Smørdaasen fyldt med Jord; ”Nu bliver Smørret billigt”, sagde han. Han fik Jorden ud af Smørdaasen igjen og fik det gjort rent, og saa spiste han videre. Saadanne Oplevelser var der mange af i Feltlivet.

Peter Laue Petersen var soldat under krigen i 1864 og skrev løbende dagbog om sine oplevelser. Hans beretninger om disse oplevelser bringer vi her på 1864live i stil med de øvrige dag-til-dag-opdateringer. Dagbogsoptegnelserne fra 1864 afskrev Peter Laue Petersen som 67-årig i 1908 i en beretning “til et minde om mig for mine Efterkommere”, og det er denne, der i citatform udgives på 1864live.

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: "Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere. Peter Laue Petersen født i Sarup 1841 den 4 de September Dagbogen faar jeg afskreven 1908 da er jeg 67 Aar gammel."

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: “Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere.
Peter Laue Petersen
født i Sarup 1841 den
4 de September
Dagbogen faar jeg afskreven
1908 da er jeg 67 Aar gammel.”

De oprindelige dagbogsoptegnelser fra 1864 er gået tabt, men beretningen fra 1908, der oprindeligt er skrevet med gotisk håndskrift, findes i Lysabild Sognehistoriske Arkiv på Als. Peter Laue Petersen selv stammede fra Sarup på Als, var født den 4. september 1841 og døde i hjemmet i Sarup den 23. maj 1919.

Du kan læse mere om dagbogsberetningerne her.

One comment

  1. Hey

    Sendt fra min iPad

    > Den 08/04/2014 kl. 07.01 skrev 1864live : > > >

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: