9. apr. 1864: Agnes Gads dagbog: Rygterne melder om danske sejre ved Dybbøl


Ved Gauerslund

Usikkerheden om fremtiden er begyndt at gå Agnes Gad på. Hun glædes ikke en gang rigtig over rygterne om danske sejre ved Dybbøl.

Fra Agnes Gads dagbog 9. april 1864:

Gud véed, hvorlænge denne Tilstand skal vare; der er noget Kvælende ved den! Stadigt de samme Rygter. Nu ville de rykke ud den Dag, og nu den Dag. Jeg gider slet ikke høre mere efter det Vrøvl! Naar det engang bliver til Alvor med Fjendens Bortrykken, faa vi det saamænd nok at vide! Iøvrigt gaaer Alt sin stadige Gang; smaa Patrouller, mere el. mindre uforskammede, gjæste os daglig, kræve Vogne og Fødemidler uden Videre. Dog ere vi jo meget lykkeligere stillede end fe Ekse de i Pjedsted. Baade Træ og Furage er opbrugt. I Præstegaarden bliver nu af Østrigerne, efter Sigende, strøet med utærsket Rug. Fra Omegnen leveres dog daglig dertil Byen, Brænde og Halm. Det maa gjøre En mageløs ondt for Hansen’s; han maa jo gaa hél tilgrunde.

Rygterne fortælle jo Iøvrigt stadig om glimrende Affairer nede ved Dyppel, naar man blot tør tro derpaa. Saaledes siges, at vi forleden skulle have gjort 900 fanger, og at de preussiske Soldater skulle være modløse og kjede af det Hele (?)

Igaar var det jo Kongens Fødselsdag, som vi fejrede ved at traktere Folkene og os selv lidt. Gud give ham et glad Aar! Vi hørte Kongesalutten Klok. 12 fra Fredericia’s Volde; men ellers Alt roligt.

Fra Is! modtoge vi iforgaars Aftes et meget gammelt Brev, hvori en lille sød Danebrogssløjfe til Sofie og mig. Dog kunne vi desværre ej godt for Tiden smykke os dermed, naar vi ikke ville udsætte de kjære Farver og os selv for Forhaanelse. Postmesteren i Vejle modtog da vore Breve, men turde Intet love angaaende deres snarlige Besørgelse. O, vi sukke efter Bedre Tider! Dog idag er det d. 9. April; kjære, kjære Dag!

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: