9. apr. 1864: Et koordineret angreb mellem Rolf Krake og det danske artilleri er blevet aflyst. Uheldet rammer også danskerne ved at general Gerlach kommer til skade


Generalløjtnant Georg Gerlach er den danske hærs øverstbefalende efter de Mezas afskedigelse. Gerlach er dog i dag faldet af sin hest og tilsyneladende kommet til skade.

Generalløjtnant Georg Gerlach er den danske hærs øverstbefalende efter de Mezas afskedigelse. Gerlach er dog i dag faldet af sin hest og tilsyneladende kommet til skade.

Ved daggry ligger tågen som en dyne over Dybbølstillingen, og sigtbarheden forbliver nedsat resten af dagen. Derfor er det preussiske bombardement i dag også kun sporadisk og hovedsageligt koncentreret omkring skanse 1, 5 og 6. Alligevel tager skanserne skade af beskydningen: 3 kanoner, brystværnet samt palisaderne lider skade, og i skanse 6 bliver blokhuset og tværvolden svært beskadiget. Beskyttelsen omkring krudtmagasinet i denne skanse kollapser også delvist. I alt falder der i dette døgn 1.372 granater, og de danske tab indskrænker sig til 3 døde og 6 sårede.

I nat var det ellers planlagt, at man fra dansk side skulle lave en offensiv artilleriaktion mod den preussiske stilling foran Dybbølstillingens venstre fløj. Aktionen skulle ske i samarbejde med panserskibet Rolf Krake, som gjorde så god figur under det preussiske angreb den 28. marts. Skibet skulle denne gang sætte ind i Vemmingbund og beskyde den preussiske stilling i flanken, samtidigt med at alle skansekanonerne åbnede ild. Overkommandoen ønskede imidlertid ikke, at Rolf Krake skulle lide alvorlig overlast inden den forventede preussiske storm. Derfor gav man skibet bemyndigelse til at trække sig ud af ilden, hvis den fjendtlige beskydning blev for ødelæggende. I nat svarede den danske eskadrechef, Muxoll, efter drøftelser med Rolf Krakes kaptajn, Rothe, at på grund af de preussiske batteriers stillingen ville Rolf Krake sandsynligvis komme i krydsild og blive alvorligt beskadiget. Man mente med andre ord ikke, det var forsvarligt at deltage i aktionen, og planen måtte derfor opgives.

Et uheld kommer dog sjældent alene, og danskerne måtte i dag også se deres øverstkommanderende general, Gerlach, komme til skade. Generalen blev smidt af sin hest og landede uheldigt. Han burde nok være sendt til hospitalet, men givet den kritiske situation ved stillingen ville Gerlach slet ikke overveje at forlade sin post. Det meldes dog, at den 66-årige generals tilstand ikke er god. Skal den danske hær virkelig fratages endnu en øverstkommanderende general? Vi må vente og se.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: