10. apr. 1864: General Hegermann foreslår storstilet og dristig dansk offensiv i Jylland


General Hegermanns 4. division er den eneste danske bevægelige division, da de tre øvrige forsvarer enten Dybbøl eller Fredericia. Forstærket med ekstra soldater fra Fredericia håber Hegermann, at 4. division i sammenspil med et udfald fra Fredericia vil kunne besejre de fjendtlige styrker i Jylland.

General Hegermanns 4. division er den eneste bevægelige danske division, da de tre øvrige forsvarer enten Dybbøl eller Fredericia. Forstærket med ekstra soldater fra Fredericia håber Hegermann, at 4. division i sammenspil med et udfald fra Fredericia vil kunne besejre de fjendtlige styrker i Jylland i en storsatsende offensiv.

Krigsminister Lundbye og ikke mindst den nationalliberale presse har længe ønsket mere offensiv aktion fra den danske hær, og måske har generel Hegermann svaret. Han har i hvert fald i dag sendt sin souschef, kaptajn af generalstaben Thomsen, afsted til Fredericia for at overbringe generel Lunding planer for en dansk offensiv.

Hegermann har helt korrekt vurderet, at den preussiske armés hovedstyrke står foran Dybbølstillingen, samtidigt med at det østrigske armékorps befinder sig omkring Fredericia. I resten af Jylland har de fjendtlige styrker således kun omtrent 4-6000 ryttere, 1 batteri og muligvis nogle tusinde mand infanteri, der besætter Vejle og egnen nord for. Det står klart, at med det pres, som Dybbølstillingen udsættes for, så vil skanserne sandsynligvis falde ved et stormangreb. Hegermann håber derfor på at kunne sprede de fjendtlige styrker ved at besejre belejringshæren foran Fredericia.

Planer er at forøge 4. division med to regimenter, ca. 3.200 mand, fra garnisonstyrken i Fredericia. Med en forøget infanteristyrke er håbet, at 4. division i sammenspil med den tilbageværende garnisonen i Fredericia kan tilintetgøre den fjendtlige hærstyrke i Jylland, hvorpå man med forenede kræfter kan trænge ind i Slesvig til undsætning for Dybbøl og Als. I den skrivelse, som Hegermann i dag har sendt af sted, indrømmer han, at planen er dristig, især fordi han er bevidst om, at de fjendtlige styrker er talmæssigt overlegne og i en god beskaffenhed. Men situationen kræver en dristig handling. Dybbølstillingen er nemlig stærkt truet, og katastrofen lurer efter Hegermanns mening, hvis preusserne foretager et stormangreb.

Spørgsmålet er nu, om general Lunding vil gå med på Hegermanns storsatsende offensiv?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: