10. apr. 1864: P. Laue Petersen oplever beskydning af Dybbøl Mølle, der styrter sammen under preussiske hurraråb!


Peter Laue Petersen i uniform 1871

Peter Laue Petersen i uniform 1871

Om den 10. april fortæller Peter Laue Petersen:

Om Natten var alt roligt, men om Formiddagen Klokken 10 begyndte de at skyde paa Dybbøl Mølle. Fjenden havde kjørt et Feltbatteri op paa et lille Bjerg tæt ude ved Frydendal Kro, og fra dette Batteri overdængede de Møllen med Granater fra Kl. 10 om Formiddagen til Kl. 2 om Eftermiddagen. Da Møllen raslede sammen med et Brag, kunde vi tydelig høre at Fjenden raabte; ”Hurra!” og at alt Skydning holdt op, men den Tid de skød paa Møllen, var Retningen langs ad Sjaseen, lige over Hovederne over os, hvor vi laa, saa vi turde ikke staa oprejst, naar vi skulde paa Naturens Vegne, men maatte ligge paa Knæerne. Der blev sagt, at Møllen fik 500 Skud inden den faldt. Hen til Aften kom der et Dampkjøkken kjørende med varm Grønkaal og Flæsk, men da vi havde faaet Kaalen opdesket, var den saaledes at vi ikke kunde spise den. Vi greb ned i Kaalen, halede Flæset op og spiste det. Kaalen hældte vi af paa Jorden. Om Aftenen blev vi afløst og lagte den 11.April i Barakkerne (…).

Peter Laue Petersen var soldat under krigen i 1864 og skrev løbende dagbog om sine oplevelser. Hans beretninger om disse oplevelser bringer vi her på 1864live i stil med de øvrige dag-til-dag-opdateringer. Dagbogsoptegnelserne fra 1864 afskrev Peter Laue Petersen som 67-årig i 1908 i en beretning “til et minde om mig for mine Efterkommere”, og det er denne, der i citatform udgives på 1864live.

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: "Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere. Peter Laue Petersen født i Sarup 1841 den 4 de September Dagbogen faar jeg afskreven 1908 da er jeg 67 Aar gammel."

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: “Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere.
Peter Laue Petersen
født i Sarup 1841 den
4 de September
Dagbogen faar jeg afskreven
1908 da er jeg 67 Aar gammel.”

De oprindelige dagbogsoptegnelser fra 1864 er gået tabt, men beretningen fra 1908, der oprindeligt er skrevet med gotisk håndskrift, findes i Lysabild Sognehistoriske Arkiv på Als. Peter Laue Petersen selv stammede fra Sarup på Als, var født den 4. september 1841 og døde i hjemmet i Sarup den 23. maj 1919.

Du kan læse mere om dagbogsberetningerne her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: