11. apr. 1864: De danske strejfkorps slår til igen


Vi kunne i går fortælle om sammenstødet mellem general Hegermanns strejfkorps og preussiske patruljer ved Horsens. I nat har det så været Aarøes styrkers tur til at slå til.

Bendt Christian Magens Aarøe (1828-1886), officer i den danske hær under krigen i 1864. Han står i spidsen for et strejfkorps, der i april 1864 udfører små overraskelsesangreb på fjenden langs den slesvigske østkyst mellem Aabenraa og Haderslev. Foto af Friedrich Wilhelm Schmidt taget i årene efter 1864. Fra Wikimedia Commons.

Bendt Christian Magens Aarøe (1828-1886), officer i den danske hær under krigen i 1864. Han står i spidsen for et strejfkorps, der i april 1864 udfører små overraskelsesangreb på fjenden langs den slesvigske østkyst mellem Aabenraa og Haderslev. Foto af Friedrich Wilhelm Schmidt taget i årene efter 1864. Fra Wikimedia Commons.

Korpset under Aarøes ledelse var første gang i ilden 5. april, hvor man dog ikke fik udført operationen helt efter planen. Det har man i nat rodet bod på. I tæt tåge er en kommando på 53 mænd anført af den svenske premierløjtnant Raab gået i land ved kysten nær Løjt Kirkeby. Mandskabet består dels af svenske og norske frivillige og dels danske tropper, og i ildmarch er de rykket ind mod Løjt Kirkeby. Her har de udset sig tre gårde, hvor man mener preussiske tropper befinder sig. Hurtigt og effektivt omringer man gårdene, og det lykkes at tilfangetage en preussisk officer ved navn Strombeck og fire menige soldater. Ved den sidste gård er det preussiske mandskab dog afsted på patrulje og desværre ikke hjemme. Så her må man nøjes med at stjæle de rytterlanser, der er efterladt på gården. Fangerne og krigsbyttet er nu skibet til Assens, hvor Aarøes strejfkorps er indkvarteret.

Med sådan en fangst må operationen ses som en succes, og fjenden kan ikke længere vide sig sikker langs Slesvigs østkyst.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: